Tražit će se promjene hitnih kredita MMF-a

Autor: Poslovni dnevnik , 13. travanj 2014. u 22:00
Dat će se više vremena SAD-u za pripremu reforme

Dugo odgađane reforme MMF-a došle na red.

Zemlje u razvoju mogle bi zatražiti promjene u mehanizmu kojim Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrava hitne kredite ako Sjedinjene Države ne odobre reformu upravljanja globalnim zajmodavacem, izjavio je u petak ruski ministar financija.

Ministri financija raspravljaju u Washingtonu o dugo odgađanim reformama u MMF-u, koje bi trebale osigurati veći utjecaj gospodarstava u nastajanju.Na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i MMF-a koje je u petak počelo u Washingtonu raspravljat će se o nizu ad hoc mjera koje bi trebale omogućiti kakav-takav napredak u ostvarenju tog cilja. Po svemu sudeći, ministri su općenito skloni dati više vremena SAD-u za pripremu reforme. MMF crpi većinu resursa iz hitnog fonda koji je odobren nakon financijske krize 2007. – 2009., a nazvan je Novi kreditni aranžmani (NAB).

Fond se mora obnavljati svakih šest mjeseci. Zemlje u razvoju mogle bi postaviti pitanje kada će se fond ponovo popunjavati, kazao je na marginama sastanka MMF-a ruski ministar financija Anton Siluanov."Zemlje će reći: … razmotrimo nove načine rada NAB-a, kako bi utjecaj zemalja u razvoju na odluke o dodjeli novca bio eksplicitniji i kako bi se, bez revizije kvota, u većoj mjeri nego što je dosada bi slučaj uvažio položaj tih zemalja", rekao je Siluanov. "Mogli bi se razmotriti različiti stupnjevi promjena rada fonda, ali još smo skloni jednostavnom rješenju kroz normalno načelo kvota", rekao je ruski ministar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close