Traže se direktori 23 javna poduzeća

Autor: Poslovni dnevnik , 29. ožujak 2017. u 15:45
Direktori su trebali biti izabrani do 4. ožujka, ali država kasni s procedurom natječaja/FOTOLIA

Za sedam, od ukupno 37 državnih tvrtki, natječaji se ne provode jer ne obavljaju djelatnosti od općeg interesa.

Vlada Srbije objavila je natječaje za izbor direktora Elektroprivrede Srbije, Poduzeća za podzemnu eksploataciju ugljena Resavica i Srbijašuma.

Od ukupno 37 javnih i ostalih poduzeća kojima je vlasnik država dosad su raspisani javni pozivi za izbor direktora u 23, ali nijedan natječaj još nije završen. U više od dvije trećine tih državnih kompanija čelni ljudi bili su u statusu vršitelja dužnosti, ponekad i po nekoliko godina. Prema novom Zakonu o javnim poduzećima iz 2016. natječaji su morali biti završeni, a direktori izabrani najkasnije do 4. ožujka, što znači da je rok probijen, ali navedeno se ne odnosi na direktore koji su izabrani po starom zakonu. Za izbor direktora u osam javnih poduzeća pozivi su raspisani tek 10. ožujka, a budući da zakonska procedura izbora traje najmanje 40 dana jasno je da će izbor profesionalnog menadžmenta još potrajati, piše Politika.

Iz Ministarstva gospodarstva navode kako je ostalo da se provede procedura za još tri novoosnovane željezničke tvrtke: Srbijakargo, Srbijavoz i Infrastruktura željeznice Srbije. Za sedam, od ukupno 37 državnih tvrtki, natječaji se ne provode jer ne obavljaju djelatnosti od općeg interesa. Tri direktora su već prošla natječaj po novom zakonu i to u tvrtkama Zavod za udžbenike, Službeni glasnik i Željeznice Srbije.

U Transparency Srbija smatraju da država nije na vrijeme raspisala javne pozive niti osnovala povjerenstvo koje provodi natječaje.  Politika navodi kako mjesto direktora Puteva Srbije, za koje je istekao rok za prijavljivanje, priželjkuje čak sedam kandidata, a među njima i Zoran Drobnjak. On je od 2011. u statusu v. d. direktora i javno je najavio svoju kandidaturu. Neslužbeno se spominje da je za istu funkciju zainteresiran Milan Savić, bivši direktor Beograd puta, ali i nekoliko stručnjaka, sveučilišnih profesora. Čelno mjesto u Koridorima Srbije privuklo je četiri kandidata, ali prema službenim informacijama bivši direktor te kompanije Dmitar Đurović nije među njima. Prema uvjetima raspisanih natječaja, kandidati za najviše funkcije u državnim kompanijama morat će se odreći stranačkih knjižica, a dosad su mnogi od direktora na ta mjesta delegirani upravo iz stranaka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close