Traže 160 mil. eura zbog propalog solarnog parka

Autor: Poslovni dnevnik , 14. studeni 2013. u 21:59
Trebao se graditi 'najveći solarni park na svijetu'

Ulagač od Srbije želi isplatu odštete.

Ivici Dačiću, premijeru Srbije, stiglo je pismo američkog odvjetničkog ureda Chaffetz Lindsey LLP koja ga je obavijestila da je u ime svog klijenta Securum Equity Partners pokrenula sudski spor pred arbitražnim sudom u Washingtonu, piše Danas.

U tužbi se traži da Srbija isplati odštetu od 160 milijuna eura kompaniji Securum Equity Partners zbog neispunjavanja obveza predviđenih ugovorom raskinutim u kolovozu. Ta je kompanija bila zainteresovana da u Srbiji izgradi, kako se navodilo u srpskim medijima "najveći solarni parka na svijetu", ukupne instalirane snage od 1000 megavata. Kako doznaje Danas odvjetnički ured Chaffetz Lindsey LLP je optimističan i drži da će njihov klijent dobiti sudski proces.

Optimizam se temelji na tome što je Srbija 2007. godine potpisala konvenciju o osnivanju Internacionalnog centra za investicione odštete (ICSID), tijela koje djeluje pri Svjetskoj banci, čime se obvezala na nadoknadu štete kompanijama koje greškom države Srbije nisu uspjele realizirati planiranu investiciju. U sljedeća tri meseca postoji mogućnost izvansudske nagodbe, a ako do toga ne dođe, pred arbitražnim sudom u Washingtonu počet će proces protiv države Srbije. Securum Equity Partners tužio je Srbiju i pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Londonu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

To se zove laka zarada!

New Report

Close