Transport će povezati Zapadni Balkan

Autor: Poslovni dnevnik , 18. lipanj 2017. u 21:59
Bolje veze u regiji i s EU/Duško Marušić/PIXSELL

U Trstu 12. srpnja treba biti osnovana Transportna zajednica šest zemalja.

Transportna zajednica Zapadnog Balkana trebala bi biti osnovana 12. srpnja na summitu u Trstu i zasad nedostaje samo pristanak Prištine, objavio je Deutsche Welle (DW).

Pripreme osnivanja transportne zajednice regije traju osam godina, a početkom lipnja sporazum su parafirali i predstavnici Srbije, koja je dosad bila glavni kočničar sporazuma zbog neslaganja oko toga kako će u njemu biti zastupljeno Kosovo. U Bruxellesu je zaključeno da Ustav Makedonije, još jedne zemlje čiji pristanak očekivao, dopušta i izravno potpisivanje ugovora bez prethodnog parafiranja tako da to može biti urađeno u Trstu na summitu Zapadnog Balkana.

DW navodi da su na sastanku radne grupe EU za Zapadni Balkan u Bruxellesu predstavnici više zemalja zahtijevali od EK da poduzme oštrije mjere kako bi i Kosovo prihvatilo dogovor o transportu i infrastrukturi. U Transportnoj zajednici trebaju biti Crna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija, BiH i Kosovo, a cilj je jedinstveno tržište transportne infrastrukture, kopnenog, riječnog i pomorskog prometa između država Zapadnog Balkana i EU. 

Komentirajte prvi

New Report

Close