Transocean daje 1,4 milijarde dolara zbog havarije u Meksičkom zaljevu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. siječanj 2013. u 08:42
EPA

U eksploziji je poginulo 11 ljudi, a dovela je i do jedne od najvećih ekoloških katastrofa u povijesti SAD-a.

Kompanija Transocean Ltd koja upravlja naftnim bušotinama pristala je na nagodbu vrijednu 1,4 milijarde dolara kako bi se riješila tužbe američke administracije za veliko istjecanja nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine. Dogovor je u četvrtak objavilo američko ministarstvo pravosuđa, a obuhvaća isplatu milijarde dolara odštete po građanskim tužbama i 400 milijuna po kaznenim.

Transocean, koji ima sjedište u Švicarskoj, bio je vlasnik naftne platforme Deepwater Horizon s koje se crpila nafta za kompaniju BP kada je curenje metana 20. travnja 2010. izazvalo eksploziju. U eksploziji je poginulo 11 ljudi, a dovela je i do jedne od najvećih ekoloških katastrofa u povijesti SAD-a.

"Rješenje kaznenih optužbi i građanskih tužbi protiv Transoceana približava nas važan korak bliže izvršenju pravde za ljudsko i gospodarsko razaranje i uništenje okoliša izazvao nesrećom na Deepwater Horizonu", rekao je u izjavi američki državni odvjetnik Eric Holder.

BP je u studenome po sporazumu s vladom SAD-a pristao platiti 4,5 milijardi dolara, uključujući i do sada najveću odštetu za kazneno djelo od 1,256 milijardi dolara. BP je također prihvatio izjasniti se krivim za ometanje Kongresa što je kazneno djelo.

Komentirajte prvi

New Report

Close