TransferWise na vrhu fintech liste

Autor: Tomislav Pili , 22. svibanj 2019. u 22:00
Suosnivači Kristo Käärmann i Taavet Hinrikus

Vrijednost tvrtke dosegla je 3,5 milijarde dolara čime je postala najvredniji europski fintech.

Tvrtka za prijenos novca TransferWise postao je nakon najnovije runde dokapitalizacije najvredniji europski fintech s vrijednošću od 3,5 milijarde dolara.

Suosnivači Taavet Hinrikus i Kristo Käärmann prodali su manje od petine udjela u kompaniji koju su osnovali 2011. godine na što su ih motivirale visoke naknade banaka za slanje novca iz Londona u rodnu Estoniju.

Dokapitalizacija je vrijedna 292 milijuna dolara, ali taj novac neće otići u temeljni kapital TransferWisea, već je kompanija pružila mogućnost zaposlenicima i najranijim investitorima da unovče svoje udjele.

Kupci su se našli među europskom investicijskom tvrtkom Vitruvian Partners te američkim fondovima Lone Pine Capital i Lead Edge Capital. No, nisu postojeći investitori samo prodavali – kako piše CNBC, Andreessen Horowitz i Baillie Gifford povećali su udjel.

Taavet Hinrikus pojasnio je ovakav model dokapitalizacije činjenicom da je TransferWise profitabilan posljednje dvije godine i drži značajnu količinu gotovine. "Kompanija ne treba novac", izjavio je Hinrikus.

On i Käärmann najbogatiji su Estonci s 500 milijuna eura imovine. Za fiskalnu godinu završenu u ožujku 2018. TransferWise je prikazao dobit od 7,9 milijuna dolara. Kompanija zapošljava 1600 ljudi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close