TransferWise na vrhu fintech liste

Suosnivači Kristo Käärmann i Taavet Hinrikus Suosnivači Kristo Käärmann i Taavet Hinrikus

Vrijednost tvrtke dosegla je 3,5 milijarde dolara čime je postala najvredniji europski fintech.

Tvrtka za prijenos novca TransferWise postao je nakon najnovije runde dokapitalizacije najvredniji europski fintech s vrijednošću od 3,5 milijarde dolara.

Suosnivači Taavet Hinrikus i Kristo Käärmann prodali su manje od petine udjela u kompaniji koju su osnovali 2011. godine na što su ih motivirale visoke naknade banaka za slanje novca iz Londona u rodnu Estoniju.

Dokapitalizacija je vrijedna 292 milijuna dolara, ali taj novac neće otići u temeljni kapital TransferWisea, već je kompanija pružila mogućnost zaposlenicima i najranijim investitorima da unovče svoje udjele.

Kupci su se našli među europskom investicijskom tvrtkom Vitruvian Partners te američkim fondovima Lone Pine Capital i Lead Edge Capital. No, nisu postojeći investitori samo prodavali - kako piše CNBC, Andreessen Horowitz i Baillie Gifford povećali su udjel.

Taavet Hinrikus pojasnio je ovakav model dokapitalizacije činjenicom da je TransferWise profitabilan posljednje dvije godine i drži značajnu količinu gotovine. "Kompanija ne treba novac", izjavio je Hinrikus.

On i Käärmann najbogatiji su Estonci s 500 milijuna eura imovine. Za fiskalnu godinu završenu u ožujku 2018. TransferWise je prikazao dobit od 7,9 milijuna dolara. Kompanija zapošljava 1600 ljudi. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve