‘Tragedija holokausta ne smije se nikada zaboraviti’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2013. u 15:15
C.Ashton (Epa)

Ashton je podsjetila da je bilo i onih čiju hrabrost i žrtvovanje treba slaviti, a to su susjedi koji su spasili obitelji, poslodavci koji su spasili svoje zaposlenike i svi oni koji su zaštitili svoje sugrađane.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je da se tragedija holokausta nikada ne smije zaboraviti te da se u današnje vrijeme treba posvetiti sprječavanju svih zločina iz mržnje.

"Danas se sjećamo žrtava holokausta. Odajemo počast svakome pojedincu od šest milijuna koji su brutalno ubijeni u najmračnijem razdoblju europske povijesti. Također želim odati posebnu počast preživjelima holokausta koji nas podsjećaju na tu tragediju koju nikada ne smijemo zaboraviti", rekla je Ashton u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Europske unije. Ona je kazala da "taj zločin nije počinilo nekoliko pojedinaca". "Mnogi su sudjelovali izravno ili neizravno i mnogi su pustili da se to događa", rekla je Ashton. "Genocid je prouzročilo nasilje jednih i ravnodušnost drugih".

Ashton je podsjetila da je bilo i onih čiju hrabrost i žrtvovanje treba slaviti, a to su "susjedi koji su spasili obitelji, poslodavci koji su spasili svoje zaposlenike i svi oni koji su zaštitili svoje sugrađane".

"To su postupci koji dokazuju da nismo bespomoćni pred zlom. To je lekcija koja nas mora danas voditi: ne samo da se sjećamo zločina iz prošlosti, nego da se posvetimo sprječavanju svih zločina iz mržnje i da branimo temeljna prava i slobode u našem vremenu", naglasila je visoka predstavnica.

Komentirajte prvi

New Report

Close