Total otvorio vrata Irana europskim naftnim tvrtkama

Autor: Tomislav Pili , 08. studeni 2016. u 22:00
Iranskoj naftnoj i plinskoj industriji trebaju investicije od 200 milijardi dolara/REUTERS

Ugovor sa iranskom vladom prvi je posao zapadne kompanije nakon ukidanja sankcija u siječnju.

Iranska vlada potpisala je u utorak preliminarni ugovor sa francuskom naftnom kompanijom Total što je prva zapadna investicija u energetski sektor te države nakon ukidanja sankcija u siječnju ove godine. Ugovor je vrijedan šest milijardi dolara, a radi se o pomoći iranskoj vladi u razvoju golemog podmorskog plinskog polja u Perzijskom zaljevu poznatog pod nazivom South Pars, prenose agencije prenoseći priopćenje iranskog ministarstva za naftu.

Total će predvoditi konzorcij koji još čine China National Petroleum Corp. (CNPC) te tamošnja kompanija Petropars. Agencije dodaju kako je nejasno s kolikim će iznosom Total sudjelovati u ukupnoj investiciji te kako će posao biti strukturiran, a da Total nema problema s američkom administracijom koja i dalje ne odustaje od sankcioniranja Teherana. Naime, američkim bankama strogo je zabranjeno da izravno posluju s klijentima u Iranu, a tvrtkama je zabranjeno da posluju s iranskom Revolucionarnom gardom koja je snažno uključena u naftni i plinski sektor. 

Korak naprijed
Međutim, sporazum označava početak povratka zapadnih energetskih kompanija na iransko tržište, ali predstavlja i korak naprijed u naporima vlade u Teheranu da obnovi i podigne kapacitete proizvodnje nafte i plina u sljedećih nekoliko godina. Podsjetimo, Total se uz ostale europske naftne kompanije počeo povlačiti iz Irana još prije osam godina, kako je rastao spor međunarodne zajednice s tom zemljom oko njezina nuklearnog programa. Osim toga, francuska i kineska kompanija ranije su bile uključene u razvoj polja South Pars za koje se procjenjuje da skriva čak 40 posto ukupnih iranskih plinskih rezervi, odnosno 14 bilijuna prostornih metara.

 

33,9bilijuna

prostornih metara prirodnog plina iznose dokazane iranske rezerve

O kakvom se polju radi dovoljno govori podatak da skriva osam posto svjetskih rezervi plina. Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, dokazane iranske rezerve plina kreću se oko 34 bilijuna prostornih metara. Po plinskom bogatstvu Iran zauzima drugo mjesto u svijetu, odmah nakon Rusije. Total se iz projekta South Pars povukao 2009. godine, a CNPC tri godine kasnije. S druge strane, Iranu treba ugrubo 200 milijardi dolara stranih investicija u energetski sektor kako bi obnovio i povećao kapacitete. Međutim, ključna komponenta tih napora je novi model suradnje sa stranim kompanijama gdje bi stranci trebali biti više uključeni u sve faze razvoja naftnih i plinskih polja. Iako se radi o preliminarnom ugovoru koji će biti detaljiziran u sljedećih šest mjeseci, Total unatoč tome dobiva veliku prednost u odnosu na ostale europske rivale. "Ovaj sporazum bit će ohrabrujući za ostale kompanije da posluju s Iranom, osobito one s manjim aktivnostima u Americi", kaže za Wall Street Journal Mehdi Varzi, konzultant koji savjetuje kompanije u bliskoistočnim investicijama.

Strpljiv pristup
Europske naftne kompanije vrlo bi se rado vratile na ovo tržište, međutim u tome ih sprečava (pre)oprezni pristup banaka koje još čekaju na obnovu poslovnih veza. Iz Shella su nedavno za CNBC poručili kako razmatraju područja suradnje sa iranskom Nacionalnom petrokemijskom korporacijom. "Međutim, prerano je govoriti o potencijalnim Shellovim investicijama u bilo koje projekte", dodao je Nureddin Wefati, Shellov glasnogovornik za Bliski istok i Sjevernu Afriku. Glasnogovornik talijanskog Enija također ističe kako se kompanija odlučila za strpljivi pristup u povratku na iransko tržište. "Međutim, mi i dalje pokušavamo shvatiti ugovorni okvir koji će biti usvojen u iranskoj naftnoj i plinskoj industriji. U tom kontekstu, vrednovat ćemo svaku moguću priliku", poručili su iz Enija.

Komentirajte prvi

New Report

Close