Total odustao od najvećeg plinskog polja

Autor: Tomislav Pili , 20. kolovoz 2018. u 22:00
Ministar naftne industrije Bijan Zanganeh/REUTERS

Iranska vlada objavila da se francuska kompanija povukla iz projekta South Pars.

Francuska naftna kompanija Total i službeno je napustila sudjelovanje u projektu razvoja najvećeg plinskog polja na svijetu.

Kako je u ponedjeljak izjavio iranski ministar naftne industrije Bijan Zanganeh, Total se povukao iz projekta South Pars, prenijela je tamošnja državna televizija.

Razlog Totalovu odlasku leži u ponovnom uvođenju američkih sankcija toj zemlji nakon povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma šest zapadnih sila i Irana sklopljenog 2015. godine.

"U toku je proces zamjene Totala drugom kompanijom", dodao je Zanganeh. Internetska stranica ministarstva naftne industrije također je citirala Zanganeha uz dodadat da je Total najavio povlačenje iz Irana još prije dva mjeseca.

Dužnonici vlade u Teheranu ranije su sugerirali kako bi Totalov udjel u projektu South Pars mogla preuzeti kineska kompanija CNPC. Ona trenutno ima trećinu udjela u projektu, a mogla bi ga podići na čak 80 posto.

Podsjetimo, nalazište South Pars nalazi se u podmorju Perzijskog zaljeva, a dijele ga Iran i Katar. Skriva 51 bilijun prostornih metara plina te 50 milijardi barela plinskog kondenzata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close