Top 10 poslova u 2015. godini

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2015. u 12:50
Foto: Anto Magzan

Svjetska ekonomska kriza kojoj se još ne nazire kraj, uzela je svoj danak. Smanjenje i nedostatak radnih mjesta sam je jedan negativan aspekt trenutnog stanja koje nije zaobišlo ni jako gospodarstvo SAD-a.

Svjetska ekonomska kriza kojoj se još ne nazire kraj, uzela je svoj danak. Smanjenje i nedostatak radnih mjesta sam je jedan negativan aspekt trenutnog stanja koje nije zaobišlo ni jako gospodarstvo SAD-a. 

Prema priopćenju koje je objavljeno početkom mjeseca od strane specijalizirane stranice za ponudu poslova u SAD-u Indeed.com, može se iščitati da su poslovi u javnom zdravstvu i tehnološkoj industriji među najtraženijima, piše Fortune.com.

Početak kalendarske godine je uvijek dobro vrijeme za traženje novog posla a prema podacima dobivenim za prva dva tjedna nove godine, javno zdravstvo i tehnološka industrija su među najaktivnijim poslodavcima. Treba napomenuti kako se stopa nezaposlenosti u prosincu prošle godine spustila na prihvatljivih 5,6 % što je najniže još od sredine 2008. godine.  
Prema stranici Indeed.com top deset najtraženijih poslova jesu: 

1. Medicinske sestre
2. Vozači kamiona
3. Radnici u službi za korisnike
4. Marketinški stručnjaci
5. Trgovački putnici
6. Menadžeri u trgovinama za maloprodaju
7. Inženjeri za kvalitetu sofwarea 
8. Izvršni menadžeri
9. Menadžeri (svi ostali)
10. Računovođe i revizori

Što se tiče Hrvatske, stvar je nešto drukčija: tijekom 2014. godine na portalu MojPosao objavljeno je više od 19.000 natječaja za slobodno radno mjesto, što je povećanje od 11% u odnosu na 2013. godinu. Najtraženija zanimanja bila su konobar, programer, prodavač, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, knjigovođa, komercijalist, administrator te vozač kamiona, a najviše se tražila srednja stručna sprema.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u kategorijama prodaje, turizma i ugostiteljstva te administrativnih zanimanja. S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2014. od ukupno objavljenih oglasa njih 58% se odnosilo na stalni radni odnos, što je 3% više nego u 2013. godini. U 50% oglasa nudila se mogućnost zaposlenja na određeno vrijeme. U 6% objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a 4% oglasa se odnosilo na studentske poslove. Gotovo polovica tražitelja posla bila je zainteresirana za stalni radni odnos.

U gotovo polovici oglasa tražilo se radno iskustvo (47%), i to prosječno 2 godine i 9 mjeseci. Profesionalno poznavanje engleskog jezika navedeno je kao uvjet u 11% oglasa, a ostali jezici su manje zastupljeni. Tek malo više od petine posloprimaca (23%) navelo je napredni engleski jezik kao svoju vještinu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close