Tko su novi slovenski ministri?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. ožujak 2013. u 17:33
Alenka Bratušek / EPA

Očekuje se da će kandidati za ministre biti predstavljeni na parlamentarnim odborima u ponedjeljak i utorak idućeg tjedna.

Mandatarka za sastav nove slovenske vlade Alenka Bratušek u četvrtak je, u predviđenome roku, parlamentu dostavila listu od 13 ministara i ministrica u svojoj vladi, a imena će biti objavljena tijekom poslijepodneva. Bratušek je imenovana za mandatarku za sastav vlade 27. veljače i tada je dobila 15-odnevni rok za slanje liste ministara u parlament, koji istječe danas.

Četiri stranke koje će biti u njezinoj vladi potpisale su kasno sinoć koalicijski ugovor te izjavile da je njegovim potpisivanjem završila politička kriza. Vlada Alenke Bratušek, prema koalicijskom ugovoru, godinu dana nakon što je potvrdi parlament tražila bi od zastupnika glasovanje o povjerenju vladi. Očekuje se da će parlament o novoj vladi glasovati iduće srijede.

Kako javljaju slovenski mediji, još uvijek je nepoznato kako je riješena zadnja dilema oko imenovanja ministara, odnosno tko će preuzeti ministarstvo financija. Prema neslužbenim informacijama, to mjesto htjela je privremeno kao premijerka preuzeti sama Bratušek, čemu se protivila Građanska lista, jedna od četiriju stranaka koje su u srijedu kasno navečer potpisale koalicijski ugovor.

Prema nekim informacijama koje su objavili mediji, mjesto ministrice financija mogla bi preuzeti Simona Bovha Padilla, koja radi u Europskoj investicijskoj banci (EIB), a u vrijeme krize Pahorove vlade sredinom 2011. godine upozoravala je na potrebu vođenja usklađene monetarne i gospodarske politike te tvrdila da osnovni slovenskim problem s velikim porastom javnog duga proizlazi iz desetogodišnjeg razdoblja u kojem se gospodarska ekspanziva poticala kreditima koji su Sloveniji nakon ulaska u EU bili dostupni po vrlo povoljnim uvjetima. Očekuje se da će kandidati za ministre biti predstavljeni na parlamentarnim odborima u ponedjeljak i utorak idućeg tjedna, dok bi parlament o novoj vladi glasovao u srijedu na izvanrednoj sjednici.

Komentirajte prvi

New Report

Close