Oni su ponijeli titulu najgorih direktora 2012. godine

Autor: Poslovni.hr , 10. siječanj 2013. u 13:00
Andrea Jung (lijevo na slici)/Epa

Na kraju svake, odnosno početku nove godine uvijek se biraju brojne titule, ocjenjuje se tko je bio najbolji, a tko najgori.

Na kraju svake, odnosno početku nove godine ocjenjuje se tko je bio najbolji, a tko najgori u različitim segmentima, kako u šoubiznisu, tako i u poslovnom svijetu. Neke su titule laskave, a druge baš i ne.  Tko se može 'pohvaliti' titulom najgoreg direktora u godini iza nas? Sydney Finkelstein tvrdi da zna odgovor.

Dugogodišnji sveučilišni profesor na Dartmouth College’s Tuck School of Business autor je brojnih knjiga o biznisu i vodstvu, a posebno se bavio proučavanjem neuspjeha. Za Businessweek sastavio je, prema svom mišljenju, listu najgorih direktora u 2012. godini.

1. Brian Dunn
Direktor kompanije Best Buy podnio je ostavku u travnju prošle godine nakon što su u javnost procurile informacije o njegovoj navodnoj aferi s mnogo mlađom zaposlenicom. Ipak, to nije razlog zbog kojeg se Dunn našao na ovoj listi. Naime, pad cijena dionica, gubitak tržišnog udjela i loši poslovni potezi glavni su razlozi koji su smjestili Dunna na sam tron ove liste.

2. Aubrey McClendon
 Chesapeake Energy jedna je od najvećih američkih energetskih kompanija koja se bavi istraživanjem te proizvodnjom nafte i zemnog plina, sa sjedištem u Oklahoma Cityju. Direktor kompanije McClendon ima velikih problema s upravljenjem i vođenjem financija u energetskoj kompaniji pa ga je Finkelstein smjestio na drugo mjesto svoje liste.

3. Andrea Jung
Jung je podnijela ostavku na mjestu izvršnog direktora Avona  još  u travnju, no na mjestu predsjednice kompanije ostala je do kraja godine. Jung se zatekla u brojnim financijskim poteškoćama, a nije uspjela popraviti operativne probleme s kojima se kompanija suočila. Tržišna vrijednost Avona je od 2004. godine pala sa 21 milijarde dolara na samo 6 milijardi,  a mnogo su financijskih sredstava (300 milijuna dolara) morali izdvojiti i za sudski spor u kojem su se našli.

4. Mark Pincus
Pincus je direktor kompanije Zynga, koja se bavi stvaranjem igrica za društvene mreže. Iako su ostvarili ogroman uspjeh sa igrom Farmville, u posljednje im vrijeme situacija nije sjajna. Naime, tržišna vrijednost dionica sve je manja, a tvrtka je počela gubiti i svoje najvrednije talente.

5. Rodrigo Rato
Rato je u srpnju podnio ostavku na mjesto direktora španjolska nacionalizirane banke Bankia.  Rato je jedan od španjolskih bivših ministara financija te bivši direktor MMF-a. Pod istragom je zbog sumnje da je sudjelovao u pronevjeri i financijskim prijevarama koje su dovele Bankiu do takvog kolapsa da je morala intervernirati španjolska vlada.

Komentari (4)
Pogledajte sve

u nas bi bilo zanimljivo napraviti listu najuspješnijih menadžera, i bilo bi zanimljivo vidjeti da li bi se moglo naći pet takvih u cijeloj zemlji, “uspjesi” bazirani na dobivanju namještenih državnih natječaja isključeni.

Bilo bi zanimljivo to napravit na nekom forumu! FB?


kod nas se takva lista ne donosi jer bi popis bio toliko dugačak da ne bi nikome bio interesantan!

Istina

kod nas se takva lista ne donosi jer bi popis bio toliko dugačak da ne bi nikome bio interesantan!

New Report

Close