Tisuće prodemokratskih prosvjednika na ulicama Hong Konga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. veljača 2015. u 12:45
Foto: Reuters

Tisuće prodemokratskih aktivista izišle su u nedjelju na ulice Hong Konga.

Tisuće prodemokratskih aktivista izišle su u nedjelju na ulice Hong Konga, prvi put nakon prosvjeda koji su prošle jeseni paralizirali više od dva mjeseca čitave četvrti nekadašnje britanske kolonije.

Mašući zrakom žutim kišobranima koji su postali simbol prodemokratske kampanje, prosvjednici su polako kročili središtem grada "zahtijevajući istinsko opće pravo glasa" na sljedećim izborima za čelnika lokalne vlade 2017.

Organizatori očekuju sudjelovanje 50.000 osoba u prosvjedu na teritoriju koji je 1997. prešao pod kinesku upravu. Novinar France pressea na mjestu događaja procijenio je da je u trenutku kretanja povorke u njoj bilo nekoliko tisuća osoba, ali službene policijske procjene još nema.

Policija je upozorila da neće dopustiti ponovno zauzimanje ulica. kao što se to događalo jesenas, ali nijedna prodemokratska organizacija nije izrazila namjeru da to učini.

Okupljanjem se tek testira borbeni duh jer prosvjed nije dobio dopuštenje ni od lokalnih vlasti ni od Pekinga.

Politička situacija je napeta u Hong Kongu, gdje je prije nekoliko mjeseci prosvjedovalo možda i 100.000 osoba, zahtijevajući veće političke slobode. Od kraja rujna zauzimane su cijele gradske četvrti, a bilo je i nekoliko žestokih sukoba između prosvjednika i policije.

Uz potporu dijela građana sedammilijunskog Hong Konga iziritiranih prometnim poremećajima i otežanim životom u gradu zbog prosvjeda, vlasti su u prosincu s ulica uklonile sve priručno sklepane objekte kojima su se služili prosvjednici, nakon čega su svakodnevna okupljanja prestala sve do ove nedjelje.

Komentirajte prvi

New Report

Close