Glatko odbili ponudu veću od 61 milijardi dolara

Autor: Tomislav Oharek , 15. siječanj 2014. u 19:30
Dionica Time Warner Cablea porasla nakon odbijenice Charteru/REUTERS

Veličinom četvrti kabelski operater u SAD-u ne odustaje nakon odbijenice Uprave Time Warnera, pa će se s ponudom obratiti izravno dioničarima.

Time Warner Cable je odbio ponudu za preuzimanje koju je uputio Charter Communications.

Naime, u veličinom drugom američkom operateru kabelske televizije ponudu manjeg rivala vrijednu više od 61 milijardu dolara ocijenili su "krajnje neprihvatljivom. Predsjednik Uprave Time Warnera Rob Marcus smatra da je ponuda od 132,5 dolara po dionici krajnje niska. Veličinom četvrti američki kabelski operater je za svog konkurenta ponudio 83 dolara po dionici gotovine i oko 49,5 dolara po dionici. Bez duga ta ponuda procjenjuje Time Warner Cable na oko 37,3 milijarde dolara.Charter iza kojeg stoji milijarder John Mallone, kako piše Bloomberg, želi stvoriti pružatelja televizijskih, internetskih i telefonskih usluga za oko 20 milijuna pretplatnika u 38 američkih država.

Kada bi ovo preuzimanje uspjelo nastala bi treći američki operater kabelske televizijepo broju korisnika, iza Comsata i Direct TV-a, a što bi mu omogućilo rezanje troškova i pregovore o boljim uvjetima za prijenos televizijskih programa."Nismo dobili ozbiljan odgovor", poručio je Tom Rutledge, predsjednik Uprave Chartera. "Cilj nam je bio sjesti za pregovarački stol s Upravom i pokušati ih zainteresirati za našu ponudu. Oni na to nisu reagirali pa ćemo se obratiti izravno dioničarima i objasniti im zašto je za njih dobra ova ponuda", istaknuo je Rutledge potvrdivši kako će Charter pokušati s neprijateljskim preuzimanjem Time Warner Cablea.Uprava Time Warnera ipak nije potpuno zalupila vrata, poručivši kako bi bili spremni razmotriti ponudu od 160 dolara po dionici, odnosno 100 dolara gotovine i 60 dolara vrijednih dionica Chartera.

"Uopće se nismo nudili na prodaju, a oni su nam banuli na vrata s asmiješno niskom ponudom. Žele vrhunsku imovinu po krajnje niskoj cijeni. Taj naum im se neće ostvariti", rekao je Marcus.Dionica Time Warner Cablea, nakon odbijenice Chartera porasla je na Njujorškoj burzi 1,8 dolara, na 34,75 dolara, čime je tržišna vrijednost kompanije porasla na 38 milijardi dolara. Inače ta je dionica od lipnja prošle godine porasla za oko 40 posto zbog špekulacija o konsolidaciji u tome sektoru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close