TikTok cenzurira video sadržaje po volji Kine

Autor: Saša Paparella , 25. rujan 2019. u 22:00
Vlasnici TikToka tvrde kako imaju mekši pristup prema političkim procesima negoli ranije REUTERS

Popularna mreža jako pazi na objave.

TikTok, popularna društvena mreža u kineskom vlasništvu, upućuje svoje moderatore da cenzuriraju video zapise u kojima se spominje trg Tiananmen, tibetanska neovisnost ili zabranjena vjerska skupina Falun Gong, prema procurjelim dokumentima koji detaljno navode smjernice za moderiranje na mjestu.

Dokumenti, koje je objavio britanski Guardian, određuju kako ByteDance, tehnološka kompanija sa sjedištem u Pekingu, vlasnica TikToka, putem aplikacije promiče kineske vanjskopolitičke ciljeve u inozemstvu.

Cenzura za mlade

Sve je jača sumnja da se rasprava o hongkonškim prosvjedima na TikToku cenzurira iz političkih razloga. Smjernice dijele zabranjeni materijal na dvije kategorije: dio sadržaja označen je kao “kršenje”, što znači da je u potpunosti izbrisan s weba i može dovesti do zabrane korisniku usluge. Manja kršenja znači da se sadržaj ostavlja, no ograničava se njegova distribucija putem TikTokovog algoritamski izabranog feeda.

Većina smjernica koje pokrivaju Kinu sadržane su u odjeljku koji se odnosi na „govor mržnje i religiju“. Uvijek se postavljaju u kontekst osmišljen kako bi pravila izgledala kao opća, a ne s posebnim iznimkama. Na primjer, zabrana kritiziranja kineskog socijalističkog sustava nalazi se pod općom zabranom „kritike / napada na društvena pravila bilo koje zemlje, poput ustavne monarhije, monarhije, parlamentarnog sustava, podjele vlasti.

'Demonizacija povijesti'

Druga zabrana odnosi se na “demonizaciju ili iskrivljavanje povijesti lokalnih ili drugih zemalja, poput nemira u svibnju 1998. u Indoneziji, kambodžanskog genocida, incidenata na Trgu Tiananmen.

Pravilo općenitije svrhe zabranjuje “vrlo kontroverzne teme, poput separatizma, religije, sekti, sukoba, poticanje na neovisnost Sjeverne Irske, Čečenije, Tibeta i Tajvana”.

Postovi koji promoviraju Falun Gong označeni su kao “kršenje”, jer je organizacija kategorizirana kao “skupina koja promiče samoubojstvo”, Također, zabranjen je poseban popis od 20 “stranih vođa ili osjetljivih ličnosti”, uključujući Kima Jong-ila, Kim Il-sunga, Mahatmu Gandhija, Vladimira Putina, Donalda Trumpa, Baracka Obame, Kim Jong-una, Shinzo Abea.

Bytedance tvrdi da je verzija dokumenata koju je Guardian vidio povučena u svibnju, prije nego što su započeli aktualni protesti u Hong Kongu i da se trenutne smjernice ne odnose na određene zemlje ili probleme.

“U ranim danima TikTok-a koristili smo se grubim pristupom minimiziranja sukoba na platformi, a naše smjernice za moderiranje kažnjavale su sadržaje koji promiču sukob, poput vjerskih sekti ili etničkih grupa ”, priopćila je tvrtka.

“Kako je TikTok počeo lansirati globalno još prošle godine, shvatili smo da to nije ispravan pristup i započeli smo raditi na osnaživanju lokalnih timova koji imaju nijansirano razumijevanje svakog tržišta. Kako smo odrasli, implementirali smo taj lokalizirani pristup u svim proizvodima, timu, razvoju politika.

Stare smjernice o kojima je riječ su zastarjele i više se ne koriste. Danas koristimo lokalizirane pristupe, uključujući lokalne moderatore, lokalne politike sadržaja i moderacijske politike, lokalno pročišćavanje globalnih politika i još mnogo toga. Također se savjetujemo s brojnim neovisnim lokalnim odborima i radimo na tome da se to mjeri na globalnoj razini, uključujući formiranje neovisnog odbora vodećih industrijskih organizacija i stručnjaka za ocjenjivanje ovih politika”, rečeno je.

TikTok je u prvoj polovici 2018. bio najtraženiji proizvod App Storea širom svijeta i od tada je ostao vrlo popularan, osobito među osnovnom korisničkom bazom mlađih od 25 godina. Ali ta je popularnost skupa: ByteDance je potrošio prijavljenih milijardu dolara na Facebook oglase kako bi zadržao rast.

Komentirajte prvi

New Report

Close