Tigar u stečaju, dugovi se popeli na 50 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 16. lipanj 2018. u 10:08
Rok za realizaciju plana reorganizacije je pet godina / 
PD

Novim planom reorganizacije planira se prodaja više proizvodnih cjelina.

Pirotski Tigar AD podnio je zahtjev za pokretanje stečajnog postupka s novim Unaprijed pripremljenim planom reorganizacije (UPPR), potvrđeno je portalu eKapija iz te kompanije. Zahtjev je predan krajem svibnja Privrednom sudu u Nišu, stečajnom sucu Branislavu Paniću.

Tigar je prvu verziju UPPR-a predao u ožujku ove godine, ali je iz zasad nepoznatih razloga došlo do njegove izmjene.

Odluku donose 31. srpnja

Iz Tigra nisu htjeli govoriti o detaljima i razlozima izmjene Unaprijed pripremljenog plana regranizacije l dok se on ne usvoji. Glasanje o novom UPPR-u zakazano je za 31. srpanja 2018. godine u Privrednom sudu u Nišu.

Dug kompanije iz Pirota zaključno s 31. prosincem 2017. godine iznosio 5,9 milijardi dinara (oko 50 milijuna eura) i veći je od ukupne vrijednosti imovine kompanije koja je prema likvidacijskoj vrijednosti procijenjena na 2,9 milijardi dinara (oko 24,5 milijuna eura). Većinski vlasnik Tigra s udjelom od 42,2% je država Srbija, zatim slijede Poštanska štedionica s 18,9% i PIO fond Srbije sa 7,67 posto.

Prijedlog novog UPPR-a predviđa otplatu kredita i drugih potraživanja u ratama (izmjena rokova dospijeća, kamatnih stopa ili drugih uvjeta zajma), otpust dugova, otpis zateznih kamata, konverziju potraživanja u dionice kompanije te optimizaciju upravljanja imovinom, uključujući prodaju, davanje imovine u zakup, primjena modela i metoda privatizacije, poništavanje izdanih ili izdavanje novih vrijednosnica od strane dužnika.

Kako se navodi, predviđena je prodaja tvrtki Tigar Incon, Tigar Osiguranje, Tigar Ugostiteljstvo, Tigar Poslovni servis. Prodaja udjela predviđena je u Pi kanalu i Tigar Montenegru. Tigar Inter Risk bit će pripojen matičnom društvu.

Namirit će vjerovnike

S druge strane, ugasit će se Tigar Car Trgovina i Tigar Americas Corporation. Kao posebne tvrtke nastavit će raditi Tigar Partner Skoplje, Tigar Trade Banja Luka i Tigar Trade Doel Skoplje.

Očekivani rok za realizaciju plana reorganizacije je pet godina od dana usvajanja, s tim da će obveze prema vjerovnicima biti namirene u skladu s reprogramom duga navedenim u ovom planu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sto drugo ocekivati kada drzava vodi firmu.

New Report

Close