Do prije nekoliko godina bili su zvijezda Silicijske doline, sada se gase, većina vjerovnika ostaje bez novca

Autor: Tomislav Pili , 06. rujan 2018. u 08:11
FOTO: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL

Nitko neće kupiti nekadašnju startup zvijezdu.

Theranos, do prije nekoliko godina zvijezda Silicijske doline, najavio je gašenje, tri mjeseca nakon što su čelni ljudi kompanije optuženi za prijevaru.

Prema navodima Wall Street Journala koji se poziva na pismo izvršnog direktora Davida Taylora dioničarima, iako je 80 potencijalnih kupaca htjelo preuzeti Theranos, na kraju se nitko nije na to odlučio.

"Više nemamo vremena", naveo je Taylor. Theranos duguje oko 60 milijuna dolara neosiguranim vjerovnicima, ali svi neće dobiti novac jer kompanija ima svega pet milijuna dolara gotovine.

Podsjetimo, Theranos je 2004. osnovala Elizabeth Holmes, a kompanija se bavila proizvodnjom revolucionarnih krvnih testova koji su mogli dijagnosticirati medicinske probleme iz samo jedne kapi krvi iz prsta.

Holmes je ubrzo postala zvijezda američke startup scene, a 2015. Forbes ju je proglasio najmlađom milijarderkom koja je samostalno zaradila novac s obzirom na vrijednost kompanije od devet milijardi dolara.

Međutim, tada su se počeli pojavljivati napisi koji su dovodili u pitanje pouzdanost Theranosovih testova. Holmes i predsjednik Ramesh Balwani u lipnju su optuženi za prijevaru investitora, pacijenata i liječnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close