Thaçi spreman na ‘malu korekciju granica’ sa Srbijom

Autor: Poslovni dnevnik , 07. veljača 2019. u 21:59
Foto: Adrian Wyld/Press Association/PIXSELL

S promjenom granica između Kosova i Srbije suglasan i Putin.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je u Washingtonu da bi “mala korekcija granica” bila prihvatljiva za postizanje konačnog sporazuma s Beogradom.

“Takva bi korekcija bila prihvatljiva ako je to cijena za postizanje konačnog mirovnog sporazuma”, rekao je predsjednik Kosova, dodavši da su “jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara”.

Thaçi je kazao da je Rusija, koja tradicionalno podržava Srbiju, obećala da će podržati eventualno pomirenje između Beograda i Prištine.

U govoru pred članovima nezavisne organizacije Savjet za vanjskopolitička pitanja rekao je da je u studenom razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama obilježavanja 100 godine završetka Prvog svjetskog rata.“Vrlo direktno sam ga pitao kakva bi bila reakcije Rusije ako Kosovo i Srbija postignu dogovor, a on je rekao da bi to podržao”, rekao je Thaçi.

Dodao je da je sve bliže dogovoru koji će donijeti mir cijeloj regiji.

I predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselj ocijenio je da kombinat Trepča “nikada nije bio niti će biti dio dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom”.

Reagirajući na izjavu glasnogovornice EU Maje Kocijančić da će “pitanje Trepče biti dio dijaloga Kosova i Srbije u Bruxellesu”, Veseli je rekao da Trepča “nikada neće biti otvoreno pitanje u dijalogu sa Srbijom”.

Lider oporbenog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa na tu je temu dodao kako o jedinstvu Kosova kada je u pitanju Trepča govori činjenica da je zakon o tom kombinatu usvojen 2016., a da je Skupština Kosova u nedjelju dvotrećinskom većinom izglasala Statut Trepče.

Komentirajte prvi

New Report

Close