Teva očekuje četiri milijarde dolara manje prihode u 2018.

Autor: Tomislav Pili , 11. veljača 2018. u 22:00
Poslovanje je pod pritiskom još od 2015. godine/REUTERS

Prognoze nižih prihoda temelje se na očekivanju pojačanog pritiska konkurencije na najprofitabilnijim lijekovima.

Poslovnoj agoniji izraelske Teve ni ove se godine ne nazire kraj. Vrijednost dionica najvećeg svjetskog proizvođača generičkih lijekova u četvrtak je oštro pala nakon što je kompanija najavila kako ove godine očekuje pad prihoda zbog pritiska konkurencije. Sa lanjskih 22,4 milijarde dolara, ovogodišnji prihodi mogli bi iznositi 18,3 milijarde dolara, objavila je Teva.

Dionica potonula 10,6%
Polovica smanjenja prihoda pripisuje se nižoj prodaji jednog od vodećih izvora zarade za Tevu, lijeka protiv multipla skleroze Copaxone. U četvrtom tromjesečju prodaja ovog lijeka oslabila je za petinu na 821 milijun dolara nakon što je konkurent Mylan uzeo 15 posto tržišnog udjela sa svojom verzijom, pokazuju podaci IHS Markita. U drugom polugodištu kompanija će se suočiti s konkurencijom za svoj inhalator protiv astme Pro Air, u sklopu šireg pritiska na cijene lijekova na ključnim tržištima, američkom i europskom. 

U izvješću za četvrto tromjesečje Teva je objavila pad dobiti s 1,38 dolara po dionici na 93 centa te smanjenje prihoda za 16 posto, na 5,5 milijardi dolara. Po objavi rezultata cijena Tevine dionice na Njujorškoj burzi potonula je 10,6 posto na 18,64 dolara, daleko više od ionako velikog pada indeksa S&P 500 od 3,8 posto.

Kare Schultz, od studenog izvršni direktor Teve, komentirao je kako su rezultati za četvrto tromjesečje u skladu s očekivanjima, ali i da "odražavaju pritisak pod kojim je poslovanje od 2015. godine".   Jedan od glavnih zadataka koje si je postavio Schultz je agresivno smanjenje 40 milijardi dolara duga, pa je u četvrtom tromjesečju dužničko breme olakšano za 2,2 milijarde dolara. 

Cilj je viša dobit
Podsjetimo, u sklopu mjera restrukturiranja predloženih krajem prošle godine Teva je najavila otpuštanje 14.000 radnika. Polovicu otkaza podijelit će do kraja lipnja, a preostalih 7000 zaposlenika otići će do kraja 2019. godine što će kompaniju ukupno stajati 800 milijuna dolara. No, kako je kazao Kare Schultz, cilj nisu viši prihodi, već viša dobit.

Komentirajte prvi

New Report

Close