Tesla u Njemačkoj opet uz poticaje

Autor: Poslovni dnevnik , 29. ožujak 2018. u 21:59
Model S jeftiniji od 60.000 eura/FOTOLIA

Američki proizvođač dokazao da njegov model nije preskup da bi mogao biti na popisu subvencioniranih automobila.

Njemačka državna agencija pristala je ponovo odobravati kupcima subvencije za Tesline automobile, okončavajući time spor s američkom tvrtkom oko toga je li Model S preskup.

Njemački savezni ured za ekonomske poslove i kontrolu izvoza (BAFA) objavio je na internetskim stranicama da je Tesla 6. ožujka vraćen na listu električnih automobila za koje kupci mogu tražiti subvencije. Agencija je u prosincu isključila Tesline automobile s popisa budući da kupci nisu mogli naručiti verziju Modela S bez dodatne opreme koja je podizala cijenu iznad utvrđenog limita od 60.000 eura.

Tesla je u to vrijeme zanijekao da kupcima nisu dostupne inačice tog automobila bez dodatne opreme. "Proizvođač je nezavisnom procjenom dokazao da je osnovna verzija Modela S dostupna na tržištu za manje od 60.000 eura", citirao je u četvrtak dnevnik Die Welt priopćenje BAFA-e. Istaknuli su pritom da provjeravaju prethodno odobrene zahtjeve za isplatom subvencija jer nije jasno je li Tesla ranije poštivao cjenovni limit.

Njemačka je 2016. pokrenula milijardu eura vrijedan program poticaja za kupnju električnih automobila koji dijelom financira njemačka automobilska industrija. Određen je i cjenovni plafon kako bi se isključili skupi modeli. Kupci za nabavku električnog vozila dobivaju 4000 eura te 3000 eura za hibride.

Dionica tone

Najlošiji mjesec od IPO-a
Zbog istrage o nesreći Teslinog automobila dionice te kompanije ubrzano klize prema dolje. Prema cijeni od srijede, Teslina dionica samo tijekom ožujka potonula je 25 posto, pa će ovaj mjesec biti najlošiji otkako je kompanija izašla na burzu 2010. godine. Kvartalni pad iznosi preko 17 posto što je najlošiji rezultat od četvrtog tromjesečja 2013. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close