Tesla Motors odlučio u Nevadi izgraditi svoj ‘Obrovac’

Autor: Tomislav Pili , 05. rujan 2014. u 15:05
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Guverner američke države Nevade Brian Sandoval u četvrtak je najavio da će proizvođač električnih automobila Tesla Motors u toj državi graditi golemu tvornice baterija za svoje automobile.

Guverner američke države Nevade Brian Sandoval u četvrtak je najavio da će proizvođač električnih automobila Tesla Motors u toj državi graditi golemu tvornice baterija za svoje automobile.

No, dio analitičara već sada smatra da je najavljena tvornica prevelikog kapaciteta. Prema prijašnjim najavama osnivača i direktora Tesle, Elona Muska, "Gigafactory" kako je ime te tvornice trebala bi proizvoditi više litij-ionskih baterija od ukupne lanjske proizvodnje u svijetu. Radi se o snazi od 35 milijuna GWh.Cijena izgradnje tog postrojenja procjenjuje se na približno pet milijardi dolara, a zapošljavat će 6500 radnika. Kompanija s novom tvornicom želi smanjiti za trećinu cijenu baterijskog paketa za svoje automobile kako bi ih učinila mnogo pristupačnijima na masovnom tržištu.

Trenutno se cijena osnovnog Modela S u SAD-u kreće na razini od 71.000 dolara. Međutim, tamošnji analitičari smatraju da se Tesla malo preračunala ušavši u izgradnju prevelike tvornice.Prema prognozama Lux Researcha, Tesla će do 2020. prodavati najviše 240.000 vozila godišnje, upola manje od optimističnih očekivanja same kompanije koja računa na pola milijuna prodanih primjeraka. Kako bilo,  mnoge američke države priželjkivale su da Tesla upravo kod njih položi kamen temeljac s obzirom na veličinu investicije i broj novootvorenih radnih mjesta. Na kraju je izbor pao na Nevadu, a u užem izboru još su bili Teksas, Arizona i New Mexico.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

Znači- svaki auto – svoj punjač ? Pa, zar ćemo kao i sa mobitelima- nakon 30 godina shvatiti da trebamo UNIVERZALNE PUNJAČE ? / BATERIJA ILI SL /

van seriski lik . koji je pomogao stvoriti paypal, solar city , lansira rakete u svemir i sl.
rodjeni optimista , kojemu se nista ne cini NEMOGUCE

New Report

Close