Tesla izgubio 717 milijuna dolara

Tvornica Tesla/REUTERS Tvornica Tesla/REUTERS

Proizvođač električnih automobila gubitak pravda većim troškovima dostave kupcima novog Modela 3.

Proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da je u drugom tromjesečju zahvaljujući rastu prodaje Modela 3  ostvario prihode od četiri milijarde dolara, što je 43 posto više nego u istom razdoblju lani, no gubitak te tvrtke dosegnuo je rekordne razine. 

Tesla je u drugom tromjesečju isporučio više od 40.000 vozila, uključujući i oko 18.000 Modela 3s, navodi se u poslovnom izvješću te kompanije. Unatoč tome, tvrtka je u tom kvartalu zabilježila rekordni gubitak od 717 milijuna dolara, gotovo dvostruko veći nego u istom razdoblje prošle godine.  Troškovi poslovanja porasli su zbog predstavljanja i dostave kupcima Modela 3, njihovog najnovijeg modela vozila.

U izvješću se navodi i da je tvrtka u srpnju u više navrata uspjela postići tjednu proizvodnju od oko 5.000 Modela 3 sedan, a cilj je proizvesti između 50.000 i 55.000 u trećem tromjesečju. Iz Tesle su priopćili kako će veće kineske carine na američke automobile, nametnute zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, vjerojatno naštetiti tamošnjoj prodaji. No, tvrtka je investitorima poručila da će "u slučaju potrebe" preusmjeriti svoj fokus na Europu i Sjevernu Ameriku kako bi izbjegla bilo kakav veliki utjecaj kineskih carina.

Iz Tesle su također nedavno najavili kako planiraju izgraditi novu tvornicu u Kini, u koju će biti uloženo dvije milijarde dolara te će potom na godišnjoj razini proizvoditi 250.000 vozila. Osnivač Tesle i izvršni direktor Elon Musk poručio je u poslovnom izvješću kako vjeruje da će tvrtka u drugoj polovici godine poslovati s dobitkom. Kako bi poboljšala profitabilnost, Tesla je smanjila troškove osoblja i ostale troškove. Očekuje se da će kapitalne investicije pasti za 900 milijuna dolara, na oko 2,5 milijardi dolara.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!