‘Termoelektrane na ugljen su nevidljivi ubojice’

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2013. u 12:57
Thinkstock

Novi list prenosi kako u izvještaju naslova »Neplaćeni zdravstveni računi« stoji da su termoelektrane na ugljen ‘nevidljivi ubojice’.

Termoelektrane na ugljen u 30 europskih zemalja – 27 u Eurospkoj Uniji te u Hrvatskoj, Srbiji i Turskoj, godišnje uzrokuju preranu smrt čak 23.000 ljudi i trošak u zdravstvu, neposredno onda i u gospodarstvu, do čak 54,7 milijardi eura – stoji u procjeni troškova povezanih sa emisijom štetnih tvari iz elektrana na ugljen u Europi, prvoj takvoj ikad, koju je objavio HEAL (Health and Environment Alliance), vodeća europska neprofitna organizacija koja se bavi utjecajem okoliša na zdravlje ljudi, a okuplja stručnjake iz raznih područja. O procjeni je izvijestio Novi list.

Novi list prenosi kako u izvještaju naslova »Neplaćeni zdravstveni računi« stoji da su termoelektrane na ugljen 'nevidljivi ubojice', uz zaključak kako ni najmodernija tehnologija ne može spriječiti daljnji utjecaj ovih elektrana na zdravlje. "Između 80 i 90 posto europske urbane populacije izloženo je štetnom utjecaju termoelektrana na ugljen, čije emisije uzrokuju plućne i kardiovaskularne bolesti. Samo u 27 zemalja EU-a, navodi se u izvješću, termoelektrane koje koriste ugljen uzrokuju 18.200 preranih smrti godišnje, oko 8.500 novih slučajeva kroničnog bronhitisa i gubitak više od četiri milijuna radnih dana", stoji u tekstu.

Komentirajte prvi

New Report

Close