Terme prijete vladi zbog koncesije za vodu

Autor: Poslovni.hr , 11. prosinac 2017. u 13:57
Slovenskim termama ove godine ponovno je dobro krenulo, Foto: PD

Manje naknade povećale bi konkurentnost i plaće zaposlenih.

U Sloveniji se nastavljaju pregovori između Ministarstva gospodarstva i Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja o smanjenju koncesije za korištenje termalne vode u prirodnim lječilištima (termama). Ako se koncesije ne smanje Sindikat ugostiteljskih i turističkih djelatnika Slovenije najavljuje prosvjedni skup ispred vladine zgrade, javlja ljubljanski Dnevnik.

Do sukoba je došlo kada je Ministarstvo zaštite okoliša predložilo da vrijednost jedinice posebne vode za prirodna lječilišta i grijanje ostane nepromijenjena, čemu su se usprotivili Ministarstvo za ekonomski razvoj i tehnologiju, Zajednica slovenskih prirodnih lječilišta (SSNZ) i Sindikat ugostiteljskih i turističkih radnika Slovenije.

Obećanja ministrice

Prije toga, bilo je naznaka da su se dva ministarstva dogovorila da se vrijednost jedinice za termalnu vodu prepolovi. To bi značilo da bi koncesije za 15 slovenskih prirodna lječilišta bile jednake koncesijama koje se plaćaju za korištenje termalne vode u poljoprivredi. Ministrica za okoliš Irena Majcen prije dvije godine obećala je da naknada za korištenje termalne vode neće biti veća od jedan posto od ostvarenih prihoda.

S druge strane, Karmen Leben, glavna tajnica Sindikata radnika u ugostiteljstvu i turizmu Slovenije, prošlog tjedna najavila sazivanje svih članova sindikata zaposlenih u slovenskim prirodnim lječilištima: “Na konferenciji ćemo radnicima i vodstvu tih tvrtki predložiti organiziranje velikog prosvjeda ispred vladine zgrade, ako u vladi ne prevlada zdrav razum. Ako se koncesija smanji, razlika će se preliti u plaće zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu”, kaže Leben.

Prema riječima Iztoka Altbauera, direktora SSNZ-a, postojeće koncesijske naknade onemogućavaju razvoj. To značajno smanjuje konkurentske prednosti slovenskih prirodnih lječilišta u usporedbi s konkurencijom u inozemstvu, koja nema takva opterećenja ili je njihovo opterećenje znatno niže.

Veći udjel turizma u BDP-u

Karmen Leban kaže da bi prijedlog Ministarstva gospodarstva o 50 posto nižoj koncesiji za termalnu vodu svim tvrtkama koje se bave zdravstvenim turizmom omogućio konkurentne uvjete rada koje trebaju da bi u skladu sa usvojenom strategijom Slovenija udjel turizma povećala sa 12 na 16 posto BDP-a.

Iako je ministrica Majcen obećala da trošak koncesije za korištenje termalne vode neće premašiti jedan posto godišnjih prihoda, prema riječima Karmen Leban sada iznosi i više od tri posto ostvarenih prihoda.

Slovenskim termama ove je godine ponovno dobro krenulo. U prvoj polovici 2017. godine slovenski gosti nastavili su intenzivno posjećivati prirodna lječilišta i terme, čak su i poboljšali prošlogodišnje izvrsne rezultate. Strani gosti s nekih od glavnih tržišta obarali su rekorde. Glavna inozemna tržišta dobro su reagirala na raznoliku ponudu, pa su se vratili ruski gosti, te je značajno porastao broja gostiju iz Hrvatske.

Najveći rast zabilježen je kod gostiju iz Rusije, koji su ostvarili 53% više noćenja, posebno u Rogaškoj Slatini i Portorožu. Gosti iz Hrvatske ostvarili su indeks 119 kod dolazaka i 116 kod noćenja.      

Komentirajte prvi

New Report

Close