Tenisice skuplje budu li rađene u SAD-u

Autor: Sergej Novosel Vučković , 23. studeni 2016. u 16:06
New Balance i Nike se ne daju kući/REUTERS

U Aziji rad manje košta, ondje je i sva sirovina, kažu proizvođači sportske obuće.

Tenisice američkih brendova Nike, vodećega svjetskog proizvođača sportske opreme, te manjeg konkurenta New Balancea, sasvim će sigurno poskupjeti vrate li se njihove tvornice s azijskog Dalekog istoka u domovinu.

Zasad je ova najava tek prijetnja kompanija, izrečena kao odgovor na najave izabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da će povući Ameriku iz Transpacifičkog trgovinskog partnerstva i američki kapital zadržati u SAD-u. "Proizvodnja tenisica prva je i otišla u Aziju zbog niskih troškova rada, npr. u Vijetnamu i Kini, gdje su plaće 245 dolara. Kompanije su previše uložile u jeftinu radnu snagu na istoku da bi sad selile čitave komplekse gdje bi im održavanje i proizvodnja bili skuplji", kaže jedan analitičar, smatrajući da je preseljenje radnointenzivne proizvodnje u napredne zemlje farsa.

Amerikanci 98 posto svoje obuće uvoze – 2,5 milijardi pari godišnje, osam pari po stanovniku. Većinom su to sami američki brendovi, poput Nikea, koji je od đona do vezica azijski. New Balance, pak, četvrtinu svoje proizvodnje napravi u SAD-u, ali priznaje da su te domaće tenisice 25-35 posto skuplje od onih uvoznih.  Još manje šanse da se kompanije odluče na povratak u Ameriku nalazi se i u činjenici da i Nike i New Balance i Reebok, piše Reuters, eksperimentiraju s načinima kako ljudsku radnu snagu izvaditi iz procesa nastanka artikala. "Istražujemo kako bismo od početka do kraja proizvodnju tenisica učinili automatiziranom", kažu u Reeboku.

Neki stručnjaci napominju da je ideja još daleko od ostvarenja jer je teško proizvesti bez pomoći čovjeka toliko obuće, a da bude jeftina. Ljudi će i dalje trebati jer i većina sirovine za izradu dolazi iz Azije, gdje čovjek može pristati na plaću u iznosu jednakom cijeni para tenisica koje Amerikanci  kupuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close