Telekom Srbija želi postati vodeći regionalni igrač

Autor: Poslovni dnevnik , 03. listopad 2018. u 22:00
Državni operater zadržao je 46% tržišnog udjela u Srbiji

Telekom Srpske, u vlasništvu Telekoma Srbija, preuzeo tvrtku Blicnet iz Banja Luke od Telekoma Slovenije.

Telekom Srbija krenuo je u osvajanje regionalnog tržišta. Prije nekoliko dana srpski operater u državnom vlasništvu dao je ponudu za kupovinu Telekoma Albanija, a u utorak je objavljeno da je Telekom Slovenije prodao tvrtku Blicnet iz Banja Luke Telekomu Srpske, koji je u vlasništvu Telekoma Srbija.

Cijena preuzimanja 2007. godine iznosila je 646 milijuna eura. U BiH je Telekom Slovenije poslovanje razvijao preko kompanije Blicnet, koja je osnovana kada je 2007. godine slovenski operater kupio tvrtku Aneks.

Treća veća akvizicija 
Telekom Slovenije je u to vrijeme želio postati daleko veći igrač, te je imao i telekomunikacijske tvrtke u Makedoniji i Gibraltaru, ali se iz njih povukao. Jedina velika telekomunikacijska kompanija u inozemstvu koju još ima je Ipko na Kosovu, ali je za sada ne namjerava prodati.  Udio Blicneta na tržištu mobilne telefonije u BiH na kraju 2018. godine bio je 0,08 posto, no ta kompanija ima znatno veće udjele u području televizijskih i internet usluga, a nudi i usluge fiksne telefonije. 

 

10 milijuna

korisnika ima Telekom Srbija u zemljama regije

Ovo je treća veća akvizicija Telekoma Srpske, nakon što je kupio sarajevski Logosoft i bijeljinski TelRad Net, čime je dodatno ojačao svoje pozicije na telekomunikacijskom tržištu BiH. Daleko veća bit će kupovina albanskog operatera, u vlasništvu Deutcshe Telekoma, koji je drugi je najveći operater u toj zemlji, ima dva milijuna pretplatnika i 385 zaposlenih. U konkurenciji uz Telekom Srbija su i dvije  bugarske kompanije – Vivacom, u vlasništvu Spase Ruseva i Globul Telecom u vlasništvu češke PPF grupe.

Odgođena privatizacija
Kupovinom albanskog operatera Telekom Srbija znatno bi proširio tržište na kojem posluje i postao glavni igrač u regiji, piše Politika. Trenutno je, osim u Srbiji, prisutan u Republici Srpskoj, (Mtel Banjaluka), u Crnoj Gori (Mtel Podgorica), kao i u Austriji (Mtel Austrija). Nakon dva neuspješna pokušaja prodaje, posljednji put 2015. godine, iz Telekoma Srbija sada tvrde da privatizacija nije na dnevnom redu.

Većinski vlasnik kompanije je država, sa 58,11 posto udjela. Osim države, vlasnici dionica su sam Telekom Srbija, sa 20 posto, građani sa 14,95 posto, kao i zaposlenici i bivši zaposlenici kompanije sa 6,94 posto dionica.  Unatoč snažnoj konkurenciji Telekom Srbija zadržao je 46 posto tržišnog udjela u Srbiji, dok u regiju ima deset milijuna korisnika. 

Prihodi pali

Neto dobit lani 123 mil. eura
Telekom Srbija je u 2017. godini ostvario neto dobit od 14,5 milijardi dinara, što je 650 milijuna dinara manje nego u 2016. godini. Zbog toga što je dinar na kraju 2017. bio jači nego na kraju 2016. godine, dobit iskazana u eurima bila je 123 milijuna eura, kao i godinu ranije. Poslovni prihodi lani iznosili su 85,8 milijardi dinara, što je 1,25 milijardi dinara (oko 10 mil. eura) manje nego 2016.

Komentirajte prvi

New Report

Close