Telekom Srbija ne isplaćuje dividende

Autor: Poslovni dnevnik , 27. svibanj 2019. u 21:59
Nastavlja se pad profitabilnosti Telekoma

Rast zaduženosti kompanije.

Nadzorni odbor srpske nacionalne telekomunikacijske kompanije Telekom Srbija zakazao je skupštinu dioničara za 26. lipnja ove godine, na kojoj će biti usvojeni prošlogodišnji pojedinačni i konsolidirani financijski izvještaji, a jedna od točaka dnevnog reda bit će i odluka o raspodjeli dobiti, piše Danas.

Prema riječima Nenada Gujaničića iz brokerske kuće Momentum Securities, za razliku od prošlih godina kada je kompanija uglavnom isplaćivala više od pola dobiti za dividende, sada je Uprava predložila da se zarada iz 2018. godine zadrži kao neraspoređena dobit.

"Vjerovatni razlozi za takav prijedlog su rast zaduženosti kompanije i nastavak trenda pada profitabilnosti", ocjenjuje Gujaničić. Telekom Srbija prošle je godine zabilježio rast prihoda od 0,6% na 88,8 milijardi dinara, dok je poslovna dobit pala za 27,2% na 8,9 milijardi dinara. Ostvarena neto dobit iznosila je 10,2 milijardi dinara i bila je niža za 30,1% u odnosu na godinu ranije.

Neto dug kompanije porastao je 99,1% na 63,5 milijardi dinara, dok se neto dug u odnosu na EBITDA popeo na 2,55. Telekom je prošle godine uglavnom iz kredita financirao niz akvizicija kabelskih operatera.

Većinski vlasnik Telekoma je Republika Srbija sa 58,1% dionica, a drugi po veličini paket od 20% dionica ima sam Telekom. Ostatak drže uglavnom fizičke osobe, budući da su dionice kompanije besplatno podijeljene građanima, kao i zaposlenicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close