Telekom operateri u tri godine uložili 250 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2019. u 22:00
Pokrivenost mobilnim signalom kreće se između 98 i 99 posto/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Dostupnost fiksnog širokopojasnog interneta u Crnoj Gori dosegnula je 73,4%, vrlo blizu prosjeka zemalja EU.

U prethodne tri godine telekom operatori u Crnoj Gori uložili su 250 milijuna eura, rekao je Darko Grgurović, izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

On smatra da je lani nastavljen pozitivan trend razvoja tog sektora kroz širenje infrastrukture i davanje više usluga.

"Obujam investicija prethodnih godina veći je od trećine ukupnih prihoda sektora. U članicama EU investicije na godišnjoj razini kreću se oko 12 do 15 posto prihoda u sektoru elektronskih komunikacija", objasnio je Grgurović za Pobjedu.

Godine 2016. uloženo je 117 milijuna eura, odnosno 50,8% ukupnih prihoda sektora, u 2017. bilo je 82 milijuna eura investicija (37,2% ukupnih prihoda sektora), lani je uloženo 44,8 milijuna, a za ovu godinu planira se 30,7 milijuna eura.

"Znajući da najveći operatori na crnogorskom tržištu posluju u sklopu svjetskih i regionalnih telekomunikacijskih grupa (Deutsche Telekom, PPF Group, United Group i Telekom Srbija), može se zaključiti da su stabilni i da je uspostavljen predvidljiv regulatorni okvir koji jamči daljnji razvoj tržišta kroz sigurne investicije i implementaciju najnovijih tehnologija i servisa", rekao je Grgurović.

Povećanje broja priključaka dovelo je do dostupnosti fiksnog širokopojasnog pristupa internetu od 73,4% u odnosu na broj kućanstava. Prema tom pokazatelju, Crna Gora se značajno približila prosjeku penetracije u zemljama EU koja je na kraju 2017. godine iznosila 75%. Pokrivenost GSM signalom je oko 99%, signalom UMTS i LTE mreža gotovo 98%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close