Telekom ima najveću dobit, NIS prihode, a EPS imovinu

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2016. u 22:01
Telekom Srbija za financiranje koristi oko 64 posto vlastitih sredstava/FOTOLIA

Više od 70 posto kompanija na popisu od 100 najvećih koristi neizmirivanja obveza kao kratkoročan izvor financiranja svog poslovanja.

Telekom Srbija je najprofitabilnije kompanija u Srbiji u 2015. godini, najveće poslovne prihode ostvarila je Naftna industrija Srbije (NIS), a najveću imovinu ima Elektroprivreda Srbije (EPS). S druge strane, najveći neto gubitak ima Farmakom iz Šapca, a najveće ukupne gubitke Srbijagas. To su podaci Agencije za privredne registre (APR) objavljeni u publikaciji "100 naj… privrednih društava u Srbiji u 2015.", koja sadrži prikaz najboljih i najlošijih kompanija na temelju analize uspješnosti poslovanja, financijskih kapaciteta i gubitaka više od 90.400 tvrtki u Srbiji.

 

20posto

dobiti svih kompanija u Srbiji ostvaruje 100 najuspješnijih poduzeća

Visok rast Telekoma Srbija
Analiza naplate potraživanja od kupaca i izmirivanja obveza prema dobavljačima pokazala je da dobavljači kratkoročno financiraju velike sustave. To je moguće jer veliki sustavi ne izmiruju na vrijeme svoje obveze prema dobavljačima, rekla je registrator u Registru financijskih izvještaja i boniteta APR-a Ružica Stamenković.  Prema njenim riječima, više od 70 posto kompanija na popisu od 100 zapravo koristi neizmirivanja obveza kao kratkoročan izvor financiranja svog poslovanja. Jezgro srpskog gospodarstva nalazi se upravo u najboljih 100 kompanija, koje ostvaruju trećinu ukupnih poslovnih prihoda cijelog gospodarstva.

 

20posto

imovine svih srpskih tvrtki u vlasništvu je 100 prvih kompanija

Tih 100 prvih kompanija također ostvaruju dvije petine neto dobitka svih tvrtki u Srbiji, imaju dvije petine imovine svih tvrtki u Srbiji, vlasnici su pola kapitala cijelog gospodarstva, sudjeluju s dvije trećine u neto gubicima srpskog gospodarstva, a njihovi gubici čine više od polovine akumuliranih gubitaka gospodarstva te zemlje. Najveće poslovne prihode, 199,9 milijardi dinara, prošle godine ostvario je NIS, što je oko 2,3 posto poslovnih prihoda cijelog gospodarstva. Najveću neto dobit ostvario je Telekom Srbija, 16,3 milijarde dinara, što je 3,5 posto ukupne neto dobiti srpskog gospodarstva.  U 2015. godini Telekom Srbija zabilježio je visok rast od 18 posto, a imovina i kapital mu dopuštaju proširenje djelatnost novim kreditiranjem, ali i financiranjm iz vlastitih izvora. Ta kompanija u financiranju koristi više od 64 posto vlastitih izvora, rekla je Stamenković.

 

33posto

ukupnih prihoda srpskog gospodarstva ostvaruje 100 najboljih kompanija

Oporavak Srbijagasa
Po poslovnim kapacitetima, odnosno po imovini i kapitalu, najveća kompanija je EPS, kojem je 2015. pripojeno sedam velikih poduzeća koja proizvode energiju i ugljen. Imovina EPS-a iznosi 886,8 milijardi dinara, što je 6,9 posto ukupne imovine srpskog gospodarstva, te ima 639,7 milijardi dinara kapitala, što je 10,5 posto ukupnog kapitala gospodarstva. S druge strane, akumulirani gubitak EPS-a iznosi 103,5 milijardi dinara jer je preuzeo i gubitke sedam pripojenih poduzeća. Ipak, najveći neto gubitak ostvario je koncern Farmakom MB, koji je zabilježio minus od 58 milijardi dinara, što je 18 posto neto gubitka cijelog gospodarstva, i tri puta je veći od druge kompanije na popisu gubitaša Željezare Smederevo, koja je imala neto gubitak od 17,7 milijardi dinara.

 

66posto

ukupnih neto gubitaka srpskih poduzeća ostvarilo je 100 kompanija

Na čelu popisa kompanija s najvećim akumuliranim gubicima nalazi se Srbijagas sa 150,2 milijarde dinara, što iznosi 4,3 posto ukupnih gubitaka cijelog gospodarstva. Srbijagas je dugogodišnji gubitaš, ali je 2015. završio s pozitivnim rezultatom, odnosno dobiti od tri milijarde dinara, što pokazuje rast poslovnih prihoda od 11,5 posto. Gubitak u 2015. iznosi 45 milijardi dinara, što je poboljšanje i dolazi uglavnom od naplate prihoda i vjerovatno ekonomičnijeg poslovanja, rekla je Stamenković. Prema riječima Dragana Stevanovića, državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva, učinci mjera koje je poduzela vlada Srbije mogu se vidjeti i u tome što na popisu od 100 najboljih kompanija nalazi dvanaest javnih, čiji je osnivač država Srbija. 

 

50posto

akumuliranih gubitaka srpskog gospodarstva zabilježeno je među 100 prvih kompanija

Manje obveze države

'Vladine mjere donijele su dobre učinke'
Mjere poduzete na početku 2015. dale su učinka. Dali smo upute kompanijama u 19 točaka na temelju kojih su morale donijeti program poslovanja i ovo su učinci koje danas imamo. Od ukupnog gubitka većeg od 60 milijardi dinara koja su javne kompanije imale 2015. su završila s gubitkom od 3-4 milijarde dinara. Na neizravan način prepoznaju se pozitivni aspekti usvajanja novih zakona o privatizaciji i stečaju, imovina i kapital tih kompanija su povećani, odnosno smanjuju se obveze države, rekao je Dragan Stevanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close