Telefonske usluge više neće stajati koliko cijelo putovanje

Autor: Ozren Podnar/VLM , 06. svibanj 2013. u 19:30
Korištenje mobilnog interneta u inozemstvu bilo je i do tisuću puta skuplje nego u matičnoj državi

Operateri su surfanje u roamingu naplaćivali po cijenama, koje nisu opravdane ulaznim troškovima pružanja te usluge.

Dobra vijest za hrvatske korisnike telekomunikacija koji će putovati u inozemstvo: s ulaskom u Europsku uniju od 1. srpnja prolazit će jeftinije u roamingu.

Kad Hrvatska postane članica EU, na nju će se primijeniti regulacija Roaming III, skup propisa donesenih 2012., koji uređuju maksimalne cijene telekomunikacijskih usluga koje građani jedne članice EU koriste na području drugih zemalja članica.Još preciznije, Roaming III određuje gornju granicu za cijene usluga korištenih sa SIM karticom operatera iz jedne države EU na području pokrivenosti mobilnom mrežom operatera druge države članice. Ovo će, dakle, obradovati ne samo Hrvate koji putuju u EU i turiste iz EU koji dolaze u Hrvatsku, nego i hrvatske građane koji žive ili se zatiču uz slovensku ili mađarsku granicu pa protiv svoje volje hvataju signal stranog operatera.  

Najveće će koristi od primjene regulacije Roaming III na vlasnike SIM kartica hrvatskih operatera imati oni koji u inozemstvu uglavnom telefoniraju ili šalju i primaju SMS-ove, dok će cijene surfanja u roamingu i dalje biti visoke, iako mnogo niže nego ranije. Regulacija Roaming III provodi se u tri etape, od kojih svaka donosi sve povoljnije cijene, odnosno sve niže gornje granice cijena roaminga. Prvo sniženje nastupilo je 1. srpnja 2012. te se nije ticalo korisnika hrvatskih SIM kartica. Njih će se ticati drugo sniženje zakazano za 1. srpnja 2013., kao i treće, predviđeno za 1. srpnja 2014. 

 

0,24eura

+ PDV će biti maksimalna cijena odlaznih poziva u roamingu ulaskom RH u EU

Bolje informiranje
S danom ulaska Hrvatske u EU, maksimalna cijena odlaznih poziva u roamingu iznosit će (bez PDV-a) 0,24 eura, a od 1. srpnja 2014. gornja granica će se spustiti na 0,19 eura. Dolazni pozivi u roamingu od 1. srpnja ove godine stajat će primatelja najviše 0,07 eura, a godinu dana kasnije maksimalno 0,05 eura. Gornji limit za cijene SMS-ova sveden je na 0,08 eura od 1. srpnja 2013. te na 0,06 eura od 1. srpnja 2014. Jedan megabajt (MB) podatkovnog prometa limitiran je na 0,45 eura od 1. srpnja 2013. te na 0,20 eura od 1. srpnja 2014. Osim cijene pojedinog megabajta, EU je ograničio i cijenu potrošnje podatkovnog prometa u roamingu na 50 eura po SIM kartici.  Zaštita potrošača poboljšana je i time što je uvedena obaveza boljeg informiranja o tekućim troškovima u roamingu radi izbjegavanja šokantnih računa. Tako će od srpnja ove godine hrvatski građani na putovanju izvan EU dobivati SMS, e-mail ili skočni prozorčić s upozorenjem da su se približili granici od 50 eura potrošenih na podatkovni promet.  

Od srpnja 2014. korisnici će moći za potrebe roaminga birati operatera različitog od onog koji im pruža usluge unutar Hrvatske, pri čemu će moći zadržati postojeći broj. Moći će i samostalno birati lokalnu mobilnu mrežu u zemlji u kojoj se nalaze. Neovisno o ulasku Hrvatske u EU, opći savjet svima koji putuju u inozemstvo je da ugovore sa svojim hrvatskim operaterom neku od opcija prilagođenih roamingu. U dogovoru s agentom, ili provjerom opcije na službenim stranicama operatera, izaberite opciju koja uključuje one usluge koje predviđate da će vam najviše trebati – bilo da su to razgovori, poruke ili podaci. 

Stravični računi
Poticaj mobilnom korištenju podatkovnog prometa bile su nesumnjivo pojave BlackBerryja i iPhonea sredinom prošlog desetljeća. Ove naprave omogućavale su ljudima pristup internetu s bilo kojeg mjesta, iako isprva niskim brzinama tehnologije EDGE. Oni koji su se "zakvačili" za mobilno surfanje, nisu mijenjali svoje navike ni na putovanjima. Uočivši da ljudi koriste podatkovni promet i u inozemstvu, operateri su ga počeli naplaćivati po cijenama, koje nisu opravdane ulaznim troškovima pružanja te usluge. Zahvaljujući regulativi EU, današnji su troškovi roaminga unutar EU za vlasnike SIM kartica operatera iz članica Unije svjetlosne godine daleko od stravičnih iznosa računa koje su korisnici ranije dobivali. Većina je potrošača stradala zbog puke neinformiranosti, nepoznavanja tehnologije ili terminologije s kojom se služe operateri. Neki su nehotice upadali u troškove tako što nisu isključivali opciju podatkovnog prometa na svom mobitelu, bilo da su to zaboravljali, ili da nisu ni znali da to trebaju učiniti ne žele li pasti na prosjački štap. Drugi su si račune "nabijali" zbog lakomislenosti i neopreznosti prilikom surfanja s druge strane državne granice.  

Udruge za zaštitu potrošača izračunale su da je korištenje interneta u inozemstvu putem mobilnih mreža bilo do tisuću puta skuplje nego unutar granica države operatera koji je izdao SIM karticu. Prosječna cijena jednog megabajta (MB) u roamingu u EU 2008. iznosila je 5,5 eura ili 40 kuna, iako je jedan MB toliko mala količina podataka da se potroši već i primanjem e-maila s većim privitkom ili posjetom nekoliko internetskih stranica.  Kad ste u vlastitoj državi, možete primati i slati e-mail, gledati filmove i slušati glazbu preko interneta po vrlo niskim cijenama, ako ste ugovorili paušalnu mjesečnu naknadu za mobilni internet, poznatu i kao flat-rate.No, ista količina prenesenih podataka u režimu roaminga mogla je koštati tisuće ili desetke tisuća kuna, osim ako korisnik nije sa svojim operaterom ugovorio paket usluga prilagođen roamingu. Taj rizik i dalje snose građani EU na putovanju izvan Unije, a do 1. srpnja i vlasnicima hrvatskih SIM kartica i na području Unije, ako nisu prije puta kod operatera aktivirali neku od opcija za jeftiniji roaming, ili ne obraćaju pažnju na operaterova upozorenja. Primjerice, hrvatski T-Mobile upozorava svoje korisnike kada su u inozemstvu potrošili 120 kuna na glasovni i podatkovni promet.

Najjeftiniji je hot spot
Ranije opisane promjene cijena tiču se građana koji surfaju internetom na mobitelima, smartfonima, tabletima ili prijenosnim računalima, bilo da je u njih umetnut USB stick sa SIM karticom, ili, što je rjeđe, da je SIM kartica uložena u za to predviđen utor na samom računalu.  Troškovi roaminga, međutim, ne odnose se na surfanje preko kartice za wireless spojene na lokalnu bežičnu mrežu (WLAN), primjerice na hot spotu u hotelu ili restoranu. U gotovo svim turističkim središtima hoteli, brojni drugi lokali pa i same mjesne vlasti osiguravaju turistima pristup WLAN-u. Na mnogim je mjestima korištenje javnog WLAN-a besplatno, dok neki vlasnici bezočno zlorabe potrebe gostiju pa im naplaćuju pristup, ali po cijenama koje su mnogo povoljnije od cijena ad-hoc pristupa internetu preko inozemne mobilne mreže (to jest, bez ugovorenog podatkovnog paketa s operaterom iz vlastite države. 

VIP – Već snizili cijene

Vipnet je već danas, i prije ulaska Hrvatske u EU, svojim korisnicima osigurao niže cijene roaminga, tvrde u toj kompaniji. Uvođenjem nove EU Top 5 roaming usluge travnja 2013. ističu da su napravili važan potez za korisnike koji često putuju izvan Hrvatske, omogućivši im znatno niže cijene razgovora, slanja SMS poruka i korištenja podatkovnog prometa u pet najposjećenijih zemalja EU s kojima Vipnetovi korisnici ostvaruju više od dvije trećine ukupnog roaming prometa. Cijene odlaznih poziva iz Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke i Francuske prema Hrvatskoj i unutar posjećene zemlje iznose 1,49 kn/min, kao i cijene dolaznih poziva uz jednokratan iznos za uspostavu poziva od 1,99 kn. Cijena slanja SMS poruka iz spomenutih pet zemalja iznosi 0,69 kn, a cijena podatkovnog prometa iznosi 4,19 kn/MB. Dodatna pogodnost jest da su cijene usluga definirane kao jedinstvene za državu u kojoj se korisnici nalaze pa više ne moraju brinuti o tome jesu li u inozemstvu spojeni na cjenovno najpovoljnijeg stranog operatora. "Time je Vipnet prvi i jedini na domaćem telekomunikacijskom tržištu korisnicima ponudio cijene koje su dijelom čak i niže od onih koje definira EU regulativa", poručuju iz Vipneta koji je na tržište uveo i jedinstvenu roaming uslugu "Europa i BiH" koja korisnicima omogućuje dolazne pozive u zemljama EU i BiH za 0 kuna po minuti, uz jednokratan iznos za uspostavu poziva 2,99 kn.  Dodaju da će od 1. srpnja 2013. godine Vipnet će bez iznimke primijeniti sve EU regulirane obveze.

Tele2 – Automatske promjene

"Maloprodajne cijene govornih, SMS i podatkovnih usluga su regulirane na razini Europske unije te će kao takve biti primjenjive na Tele2 korisnike s 1. srpnja 2013. godine. Nove, niže cijene će se automatski primjenjivati i neće biti potrebna nikakva aktivnost od strane naših korisnika", javljaju iz Tele2.

HT – Prilagodili se pravilima EU, ponudu će dodatno prilagoditi

Hrvatski Telekom već od ranije u svojoj ponudi nudi tarifne opcije kojima se osiguravaju povoljniji razgovori i korištenje podatkovnih usluga u 50 zemalja širom svijeta. Svoju ponudu ćemo vrlo skoro i dodatno prilagoditi, što će korisnicima omogućiti još povoljnije korištenje usluga u roamingu, dakle i prije stupanja Republike Hrvatske u EU, poručuju iz HT-a. Trenutno korisnicima nude različite opcije uz koje mogu optimizirati svoje roaming troškove. Korisnici mogu aktivirati neku od roaming opcija S, M i L, kojima se osiguravaju povoljniji razgovori i korištenje podatkovnih usluga u 50 zemalja širom svijeta. Kada je konkretno riječ o podatkovnim uslugama u roamingu, korisnici na raspolaganju imaju nekoliko roaming opcija koje uključuju podatkovni promet i koje se mogu nadograditi opcijama WorldClass Data i WorldClass Data Plus opcijama čime se omogućava još povoljnije korištenje podatkovnih usluga. "Dodatno, neovisno o regulaciji, HT je implementirao mjere obavještavanja krajnjih korisnika o cijenama poziva, SMS/MMS i podatkovnog prometa kada se nalaze u roamingu kao i mjeru upozoravanja korisnika o potrošnji putem SMS poruka. Korisnik prilikom dosezanja iznosa potrošnje dobiva SMS obavijest te može izabrati želi li nastaviti ili prekinuti s korištenjem usluge. Korisnici i sada prilikom prvog spajanja na mrežu roaming partnera dobivaju obavijest o zemlji, mreži te cijenama za glasovne, SMS i podatkovne usluge", tvrde u HT-u. U skladu s regulativom EU, korisnici će biti obaviješteni o dostizanju limita podatkovne potrošnje te u trenutku obavještavanja, do odabira daljnjeg limita, više neće moći koristiti uslugu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Već dvije godine korisnici u RH imaju priliku telefonirati u roamingu po pristupačnim cijenama. Do nedavno je marka bila airBalticcard mobile a od nedavno CROATIAAILINES GSM. u osnovi besplatni dolazni pozivi(pod besplatni se podrazumjeva da ne postoji naknada za uspostavu poziva) u više od 120 zemalja (cijela EU i sve nama susjedne zemlje) a odlazni pozivi već od 0,2 eur/minuta

New Report

Close