Telefoni će se možda moći nositi

Autor: The New York Times , 08. listopad 2012. u 22:00
Sergey Brin iz Googlea namješta okvir dizajnerici Diane von Furstenberg

Nakon što je iPhone predstavljen 2007., pomaci su bili mali.

Pojava prvog iPhonea 2007. godine označila je kvantni skok za mobilne telefone. Telefoni dotad nisu tako izgledali i radili. iPhone 5, koji je Apple predstavio sredinom rujna, ima tek neznatne promjene, a znak je da je industrija tehnologije ušla u razdoblje kratkih dometa.

Brži čipovi, veći ekrani te brža bežična veza detalji su s kojima korisnici pametnih telefona mogu računati iz godine u godinu. Svakako je riječ o poboljšanjima, no nemaju zadivljujući učinak koji je imao prvi iPhone, u kojem su se prvi put stopili softver i ekrani na dodir. "Otad je razvoj vrlo spor i neznatan", kaže nezavisni analitičar mobilne industrije Chetan Sharma. "Nemamo osjećaj kao da se radi o velikim pomacima." No velike inovacije na području pametnih telefona nisu samo stvar prošlosti. Napredak koji se ostvaruje u pogledu materijala, softvera pa čak i baterija mogao bi dovesti do značajnih promjena u izgledu i funkcijama pametnih telefona u sljedećih nekoliko godina. Apple je na vrlo zanimljiv način pokušao redefinirati iPhone pomoću Siri, virtualne pomoćnice koja se aktivira govorom, a predstavljena je u listopadu prošle godine s iPhoneom 4S. Pomoću te funkcionalnosti korisnici mogu pretraživati internet i obavljati druge zadatke putem glasovnih naredbi, no proizvod je naišao na udar kritike zbog nepreciznosti.

Dok Apple pokušava poboljšati Siri, Google, tvorac operativnog sustava Android, poboljšava vlastite proizvode za glasovnu pretragu. Google i neki njegovi partneri s tržišta mobilne telefonije žele zamijeniti kreditne kartice pametnim telefonom koristeći se tehnologijom komunikacije kratkog dosega, pomoću koje korisnici mogu plaćati na kasi putem bežične mreže. Sustav se sporo razvija jer ga većina trgovaca još uvijek ne podržava. Apple je oprezno pristupio novim sustavima mobilnog plaćanja te u sklopu novog softvera iPhonea nudi Passbook, funkcionalnost za pohranu elektroničke verzije plaćanja u trgovini te plaćanja različitih kupona. Analitičari tržišta tehnologije predviđaju da se pametnim telefonima ponovno spremaju velike promjene slične onima koje je Apple uveo 2007. Nosiva su računala predmet zanimanja mnogih tvrtki u Silicijskoj dolini, naročito u Googleu. Ta je tvrtka uložila golem trud u Project Glass, okvire nalik naočalama koji prikazuju tekst, elektroničku poštu te druge informacije s pametnog telefona na minijaturnom ekranu ispred oka osobe koja ih nosi. Google je najavio lansiranje verzije za programere za prvu polovicu sljedeće godine. Ta će verzija stajati 1500 dolara, a ubrzo nakon toga na tržištu će se naći i potrošačka verzija.

Tvrtke vjeruju da će nosiva računala biti ključna za novu kategoriju aplikacija na području "uvećane stvarnosti". Virtualni predmeti i informacije moći će se prenositi u stvarni svijet. Zamislite da noseći naočale povezane s pametnim telefonom možete obići drevne ruševine i vidjeti kako je određeno mjesto izgledalo prije nego što je propalo. Ljudi bi s vremenom mogli igrati igrice u kojima će iza ugla u stvarnom svijetu suigračima postavljati virtualne klopke. "Mnogi smatraju da će uvećana stvarnost promijeniti svijet mobilnog računarstva", ističe Tobias Hollerer, profesor računalne znanosti sa Sveučilišta u Kaliforniji, koji se bavi tim područjem. Radikalne promjene u dizajnu omogućit će i promjene materijala. Tvrtka Corning, koja proizvodi stakleni zaslon iPhonea i drugih pametnih telefona, proizvela je savitljivi Willow Glass. Paul Tomkins, direktor komercijalne tehnologije u Corningu, kaže da će tanko i snažno staklo dizajnerima omogućiti da će uređaji prilagode dijelovima tijela. Naprimjer, uređaj koji se nosi na ručnom zglobu mogao bi prikazivati većinu podataka koji se danas nalaze u pametnim telefonima.

"Možemo stvoriti dizajn koji je više organski", kaže. A postoje i ostvarenja pomoću kojih bismo se mogli prestati brinuti oko punjenja pametnih temefona. Apple je 2010. godine prijavio patent za maleni sustav napajanja gorivih ćelija pomoću kojih bi baterija u iPhoneu i iPadu mogla potrajati tjednima. Analitičar Sharma kaže da proizvođači mobilnih telefona u Japanu već dugo rade na razvoju tehnologije gorivih ćelija, no još uvijek nije dosegnula praktičnu primjenu. "Kad dođe do forme koja će se moći primijeniti u pametnim telefonima, bit će to dramatičan korak naprijed", kaže. Tržište pametnih telefona toliko se povećalo u proteklih nekoliko godina, a tako i Appleov položaj na tržištu, da prodaja novih modela iPhonea itekako nadmašuje prodaju ranih modela. Razlika u novim modelima pametnih telefona nije toliko spektakularna pa Apple i njihovi konkurenti svoje nove modele žele još više unaprijediti. No dug je put tehnologijskog napretka.

Nick Wingfield

Komentirajte prvi

New Report

Close