Tehnološke tvrtke postale u 2018. glavni igrači na burzi

Autor: Tomislav Pili , 27. prosinac 2018. u 22:00
Uvrštenje mobilnog poslovanja SoftBanka na Tokijskoj burzi bilo je najveće u japanskoj povijesti/REUTERS

Ove je godine na burzama prikupljeno 200 milijardi dolara, a trećina tog iznosa odnosi se na IPO-e tehnoloških kompanija.

Tehnološke kompanije dominirale su ovogodišnjom scenom burzovnih uvrštenja, a trend će se najvjerojatnije nastaviti i u 2019. s obzirom da je izlazak na burzu najavilo nekoliko "jednoroga", odnosno kompanija vrednijih od milijardu dolara. Prema podacima Dealogica, iznos prikupljen u početnim ponudama dionica (IPO) ove je godine veći za pet posto i dosegao je 200 milijardi dolara, ali uz čak 300-tinjak uvrštenja manje.

Tri azijska diva
Azija je najviše doprinijela rastu IPO-a uzevši 46 posto udjela u globalno prikupljenom kapitalu. To i ne čudi s obzirom da s tog kontinenta dolaze tri najveća ovogodišnja uvrštenja na burzu – japanskog telekoma SoftBanka, te dviju kineskih kompanija, proizvođača mobitela Xiaomi i operatera telekomunikacijskih tornjeva China Tower. Burzovna premijera mobilnog poslovanja SoftBanka u Tokiju vrijedna 21,3 milijarde dolara bila je najveći IPO u japanskoj povijesti, a k tome i drugi najvredniji tehnološki IPO svih vremena, malo manji od Alibabe koja je 2014. u New Yorku došla do 25 milijardi dolara kapitala.

"Ono što je označilo ovu godinu su mega IPO-i – uvrštenja vrednija od milijardu dolara. Imali smo oko 30 uvrštenja te veličine na tržištu iz svih sektora i dijelova svijeta, a očekujemo da će se to nastaviti i u 2019. godini", istaknula je za Financial Times Liz Myers, globalna direktorica dioničkih tržišta u američkoj banci JP Morgan. Povećani broj uvrštenja iznad milijardu dolara bankari pojašnjavaju velikom ponudom privatnog kapitala, kao i povoljnim uvjetima na tržištima dionica.

Naime, do globalne rasprodaje koja je uzela maha u četvrtom tromjesečju, većina najvažnijih burzi svijeta ove je godine svjedočila rekordnim vrijednostima indeksa ili vrlo blizu te razine. Za ilustriranje interesa investitora opet može poslužiti SoftBank. Iako su ponuđenu cijenu analitičari ocijenili previsokom, potražnja za dionicama dva je puta bila veća od ponude. Međutim, procjene analitičara obistinile su se već prvog dana trgovanja kada je cijena potonula za 15 posto.

Veliki investitori smatraju da bi cijena dionice SoftBanka trebala oslabiti bar za trećinu da bi se smatrala dobrom prilikom.  Gledano sektorski, izlascima na burzu prednjačio je tehnološki sektor. Naime, tehnološke kompanije prikupile su trećinu od ukupnog iznosa, a posebno pažnju privlači podatak o IPO-ima "jednoroga". Naime, takve kompanije ove su godine prikupile rekordnih 57 milijardi dolara kapitala. 

Putokaz za ostale
Od medijski viđenijih uvrštenja "jednoroga" valja podsjetiti na glazbeni streaming servis Spotify koji se na Njujorškoj burzi odlučio za takozvano "izravno uvrštenje", odnosno prodaju dionica koje drže postojeći dioničari, a ne uobičajenu prodaju dionica novim dioničarima. Procjene analitičara govore da bi tim putem mogli krenuti i ostali "jednorozi". Upravo takve kompanije mogle bi obilježiti i iduću burzovnu godinu s obzirom da su IPO-e najavili servisi za prijevoz Uber i Lyft.

"U prvom tromjesečju vidjet ćemo neke vrlo velike IPO-e u kojima se 'mora sudjelovati' – broj uvrštenja bit će manji, ali veličina uvrštenja bit će veća", prognozira Paul Donahue, direktor dioničkih tržišta za američka tržišta u Morgan Stanleyju. Kada je riječ o najvećem svjetskom tržištu kapitala, onom američkom, u SAD-u se ove godine odigralo 30 posto svih globalnih IPO-a, a njihov broj i prikupljeni iznos dosegnuo je najveću razinu u četiri godine.

To je ponajviše zasluga rasta uvrštenja kineskih kompanija kojih je bilo najviše od 2010. godine, unatoč trgovinskim trvenjima Kine i Amerike. Američke IPO-e obilježio je pak prvi dolazak jednog proizvođača marihuane. Radi se o kanadskom Tilrayju čija je cijena skočila sa 17 na 70 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close