Tečaj eura pritisnuli podaci o rekordnoj nezaposlenosti u eurozoni

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. svibanj 2013. u 16:45
Thinkstock

Najnoviji podaci europskog statističkog ureda Eurostata pokazali su u travnju novu rekordnu stopu nezaposlenosti od 12,2 posto u eurozoni.

Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema dolaru, pogođen najnovijim podacima statističkog ureda Eurostata o rekordnoj nezaposlenosti i o niskoj inflaciji u 17-članoj eurozoni.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,4 posto, na 1,2997 dolara, čime se spustio s najviše razine u tri tjedna od 1,3062 dolara na koju se popeo dan ranije.

Dolar je pak oslabio prema jenu, i to 0,3 posto, na 100,30 jena, što je njegova najniža razina od 9. svibnja.

Nepovoljne vijesti za euro stigle su danas s područja makrogospodarstva. Najnoviji podaci europskog statističkog ureda Eurostata pokazali su u travnju novu rekordnu stopu nezaposlenosti od 12,2 posto u eurozoni. U EU je ostala nepromijenjena, na 11 posto.

Odvojeno je u prvim procjenama Eurostat objavio i da je godišnja inflacija u svibnju uvećana na 1,4 posto, s 1,2 posto u prethodnom mjestu. To znači da je i dalje osjetno ispod ciljane razine u Europskoj središnjoj banci (ECB) od "blizu ali ispod" dva posto.

U takvim okolnostima jačaju spekulacije da bi ECB mogao dodatno ublažiti monetarnu politiku.

I dok se u petak dolar spustio na najnižu razinu u tri tjedna prema jenu, podršku u odnosu na euro pružile su mu kupovine uobičajene za kraj mjeseca, slabi gospodarski podaci iz eurozone i pad cijena dionica.

Jenu su pak podršku pružili podaci o većoj industrijskoj aktivnosti u Japanu, a poduprle su ga i vijesti o slabljenju dionica. Na ruku mu ide i neizvjesnost na financijskim tržištima, kada se ulagači obično više okreću japanskoj valuti, percipirajući je sigurnim utočištem za kapital.

Analitičari ipak očekuju nastavak općeg trenda jačanja dolara, temeljem očekivanog smanjivanja programa monetarnih poticaja u SAD, uz nastavak trenda slabljenja jena zbog dramatičnog ublažavanja monetarne politike u Japanu.

"Optimističan sam po pitanju daljnjeg jačanja dolara prema jenu i euru", tumači Steve Barrow, čelnik odjela analize valute zemalja iz skupine G10 u banci Standard.

Komentirajte prvi

New Report

Close