TE Kamengrad osigurat će posao za 800 radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2017. u 14:10
Sanski Most, Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Posao s Kinezima dogovoren je u Budimpešti.

TE Kamengrad u Sanskom Mostu (BiH), kapaciteta 450 megavata, zaposlit će oko 1000 radnika u izgradnji i najmanje 800 nakon toga, izjavio je za BHT1 Faris Hasanbegović, načelnik Općine Sanski Most.

Iz lokalne zajednice Sanskog Mosta ističu da za termoelektranu predstoji izrada studije izvodljivosti i ostalog što nalažu zakoni. Bit će organizirane tematske sjednice Oćinskog vijeća na kojima će se vijećnici i građani Sanskog Mosta upoznati s koristima, ali i potencijalnim posljedicama za lokalnu zajednicu. 

"Ono što je za nas najvažnije i na čemu smo insistirali jeste da se, ako dođe do izgradnje temroelektrane, poštuju najviše ekološke norme, da se zaštiti zdravlje ljudi i okoliš", rekao je načelnik Hasanbegović. Da je kineska kompanija China Energy Group zainteresirana za izgradnju te termoelektrane potvrđuju već održani sastanci i radne posjete potencijalnih investitora, koji su energetske objekte izgradili u više od 20 zemalja svijeta, a trenutno rade jedan u Dubaiju.

Relizacija ovog projekta dogovorena je na summitu Inicijative 16+1, koji je nedavno održan u Budimpešti i na kojem je BiH sklopila memorandume i sporazume za projekte čija vrijednost iznosi više od 3,5 mlrd. KM (oko 14 mlrd. kuna). 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovi u Bosni će se potrovati kakvu industriju primaju u masovnom broju… a BiH je i prije bila poprilično zagađena industrija..

New Report

Close