TE Gacko prestaje s proizvodnjom, RS ostaje bez četvrtine struje

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2015. u 22:00
U prvom polugodištu planirana je proizvodnja od 725 gigavatsati električne energije, a ostvareno je samo 658 gigavatsati

Uprava RiTE Gacko traži odgodu plaćanja dijela duga na tri godine i povećanje cijene struje koju isporučuje.

Rudniku i termoelektrani (RiTE) Gacko u Republici Srpskoj (BiH), koji djeluju u sastavu Elektroprivrede RS, prijeti zaustavljanje proizvodnje i blokada poslovanja zbog nemogućnosti podmirenja dugova koji su veći od 108 milijuna KM (oko 55,24 milijuna eura), upozorava Uprava RITE Gacko u internom dokumentu koji je na uvid dobio portal Capital.ba.

 

8,6mil.

eura iznosi gubitak RiTE Gacko u prvih šest mjeseci 2015.

"Ostvarenim polugodišnjim gubitkom od 16,624.175 KM (oko 8,6 mil. eura) ugrožena je likvidnost Društva i neophodno je žurno poduzeti značajne mjere da bi se održalo poslovanje. Društvo neće moći ostvariti nužne investicije jer se neće moći zadužiti kod banaka, što će ugroziti i njegov opstanak, a time i više od četvrtine ukupne proizvodnje električne energije u Republici Srpskoj", navodi se u dopisu koji je potpisao Branko Grk, predsjednik Nadzornog odbora RiTE Gacko. Kako je naveo, u prvom polugodištu ove godine planirana je proizvodnja od 725 gigavatsati električne enrgije, a ostvareno je samo 658 gigavatsati.

Ukupan dug RiTE Gacko, s dugoročnim rezervacijama, dosegnuo je, kako je navedeno, 108,3 milijuna KM, što iznosi 20% vrijednosti ukupne imovine termoelektrane. Tako je RiTE Gacko na kraju prvog polugodišta 2015. samo matičnoj kompaniji Elektroprivreda Republike Srpske, koja je u potpunom državnom vlasništvu, dugovala 33,489.000 KM, koje neće moći vratiti, niti će se moći zadužiti za financiranje nužnih investicija.  

 

55milijuna

eura iznose ukupni dugovi rudnika i termoelektrane Gacko

U RiTE Gacku tajno opovrgavaju službena objašnjenja da su gubici u proizvodnji nastali zbog redovnih godišnjih remonta, navodi Capital.ba, i tvrde da je stvarni razlog u velikom zaostatku u otvaranju novog površinskog kopa, zbog čega je postojala opasnosti da se termoelektrana ugasi uslijed nedostatka ugljena, ali je primjenom posebnog Akcijskog plana prije nekoliko mjeseci to spriječeno u posljednji trenutak. Zbog svega toga, Uprava RiTE Gacko predložila je da se s Elektroprivredom RS dogovori odgoda plaćanja 33 milijuna KM duga na najmanje tri godine, te da se zatraži od vlade Republike Srpske i Elektroprivrede RS da Regulatorna komisija za energetiku RS što prije ponovi tarifni postupak i odredi realnu cijenu električne energije. 

Jeftini kilovatsati

Nema izlaza bez veće cijene 

Branko Grk, predsjednik Nadzornog odbora RITE Gacko, u dopisu ističe kako je u planu poslovanja za 2015. godinu jasno zaključeno da će RITE Gacko s tekućom cijenom za kilovatsat električne energije doći u izuzetno tešku financijsku situaciju, čak možda i bezizlaznu, bez povećanja sadašnje cijene od 0,0693 KM po kilovatsatu proizvedene struje. Grk kao potvrdu takvom zaključku uspoređuje proizvodne cijene drugih termoelektrana u Bosni i Hercegovini. Tako za TE Kakanj ona iznosi 0,104 KM/kWh, za TE Tuzla 0,0808 KM/kWh, a za Rudnik i TE Ugljevik 0,0771 KM/kWh.

Komentirajte prvi

New Report

Close