Talijanski tisak: Odlazak Berlusconija završetak jedne ere

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2013. u 12:13
Reuters

Izbacivanje Silvija Berlusconija iz Senata u srijedu obilježava kraj jedne političke ere koja je trajala 20 godina i predstavlja “gorak epilog” za bivšeg talijanskog premijera, ocjenjuju u četvrtak talijanski mediji.

Izbacivanje Silvija Berlusconija iz Senata u srijedu obilježava kraj jedne političke ere koja je trajala 20 godina i predstavlja "gorak epilog" za bivšeg talijanskog premijera, ocjenjuju u četvrtak talijanski mediji.

"Svi bismo više voljeli drukčiji i manje gorak epilog, za nas i naše nacionalno dostojanstvo, za imidž koju nudimo inozemstvu", piše Stefano Folli u Il Sole 24-Ore, dnevniku financijskih krugova.

"Nema nikakve sumnje da je jučerašnji dan obilježio završetak razdoblja dugog dvadesetak godina čiji je glavni protagonist, u dobru i zlu, upravo čovjek kojega je Senat jučer izbacio", dodaje Folli.

Glasovanje od srijede kojim se 77-godišnjeg Berlusconija ne može birati šest godina rezultat je zakona namijenjena ozdravljenju političkog života koji predviđa izbacivanje svakog zastupnika osuđenog na više od dvije godine zatvora.

Berlusconi je dobio četiri godine zatvora od kojih su tri poništene amnestijom u procesu Mediaset.

Taj izgon "potvrđuje talijansku kletvu prema kojoj je nemoguće završiti političku eru bez trauma i mržnje", piše Corriere della Sera aludirajući na odlazak Bettina Craxija i njegov egzil u Tunis.

"Brojni protivnici Berlusconija odgovorni su za takav kraj ali velika odgovornost pada na njega samog", nastavlja Corriere della Sera.

Lijevi dnevnik La Repubblica zadovoljan je naprotiv činjenicom da "čak i u Italiji i to za političkog čelnika, jedne od najmoćnijih osoba zadnjih 20 godina, na kraju vrijede demokratska pravila pravne države i potvrđuje se da je zakon jednak za sve".

Komentirajte prvi

New Report

Close