Talijanski Senat večeras glasuje o isključenju Berlusconija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2013. u 13:20
Reuters

Analitičari kažu kako se očekuje da će velika većina senatora podržati njegovo isključenje iz parlamenta. Početak rasprave zakazan je za 19 sati.

Talijanski Senat glasovat će u srijedu navečer o isključenju bivšeg premijera Silvija Berlusconija iz gornjeg doma parlamenta zbog osude za poreznu prijevaru, a unatoč tome što je Berlusconi zamolio svoje kolege senatore da odgode glasovanje ustvrdivši da ima nove dokaze zbog kojih će tražiti reviziju sudskog postupka u kojemu je osuđen, malo je vjerojatno da će mu molbu ispuniti, javljaju svjetski mediji.

Analitičari kažu kako se očekuje da će velika većina senatora podržati njegovo isključenje iz parlamenta. Početak rasprave zakazan je za 19 sati.

Berlusconi je izjavio da će njegovo izbacivanje iz parlamenta ostaviti "neizbrisivu mrlju" na talijanskoj demokraciji i pozvao je svoje pristaše da prosvjeduju u Rimu protiv, kako je rekao, političke osvete. "To će vas posramiti pred vašom djecom, vašim biračima i svim Talijanima", napisao je on u otvorenom pismu senatorima ustvrdivši da to neće biti odluka o njemu nego o demokraciji.

Glasovanje, koje se održava dan nakon što je Berlusconi povukao svoju stranku Naprijed Italijo iz koalicijske vlade, kulminacija je mjeseci političkih natezanja i otvara nesigurnu novu fazu za Berlusconija koji je dominirao politikom gotovo dva desetljeća.

Ovaj 77-godišnji medijski magnat i bivši premijer zatražio je od kolega u Senatu da odgode glasovanje tvrdeći da ima nove dokaze koji zahtjevaju reviziju njegovog sudskog postupka u kojemu je u kolovozu pravomoćno osuđen za veliku poreznu prijevaru u medijskom carstvu Mediasetu. Osuđen je zbog kupnje prava na emitiranje američkih filmova na postajama Mediaseta preko niza offshore tvrtki kako bi izbjegao plaćanje poreza, a njegova obrana je tvrdila da je bio jako okupiran politikom u to vrijeme te da se više nije bavio svakodnevnim aktivnostima svog medijskog carstva.

Berlusconi je zaprijetio da će srušiti koalicijsku vladu zbog tog pitanja ranije ove godine, ali se zatim povukao tijekom glasovanja o povjerenju. On je rekao da je Senat, u kojem dominiraju njegovi politički protivnici, pristran.

Isključenje iz parlamenta moglo bi odmah dovesti do Berlusconijevog uhićenja zbog drugih kaznenih djela budući da će izgubiti zastupnički imunitet.

Milanski sud osudio je Berlusconija zbog porezne prijevare na četvorogodišnji zatvor, što mu je poslije promijenjeno u jednogodišnji kućni ili društveno koristan rad.

Također je osuđen na sedam godina zatvora zbog plaćanja za spolne odnose s maloljetnicom, a osuđen je i za zloporabu ovlasti jer je tražio od policije da oslobodi istu maloljetnicu, koja je bila uhićena zbog krađe. Na te dvije presude Berlusconi se žalio i čeka pravomoćne presude.

U još nekoliko slučajeva je oslobođen, a u nekoliko osuđen pa oslobođen nakon žalbe, dok je za neke slučajeve nastupila zastara.

"Berlusconi je i dalje jako moćan, iako ta moć pada", izjavio je James Walston, profesor na Američkom sveučilištu u Rimu. "On još uvijek ima ogromne resurse, svoje medije i puno pristaša u parlamentu i izvan njega", kazao je.

Očekuje se da će se tisuće tih pristaša okupiti ispred Berlusconijevog luksuznog doma u Rimu u srijedu popodne, dok se manja skupina aktivista, njegovih protivnika, planira okupiti ispred Senata.

Ovo glasovanje održat će se u važnom ekonomskom trenutku za Italiju, koja pokušava zaustaviti svoju najdužu poslijeratnu recesiju, u vrijeme dok parlament raspravlja o proračunu za iduću godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close