Talijanski deficit pada na 1,95%

Autor: Tomislav Pili , 11. prosinac 2018. u 21:59
Foto: Reuters

Europska komisija spremna prihvatiti revidirani cilj vlade u Rimu za iduću godinu.

Europska komisija (EK) voljna je prihvatiti cilj talijanske vlade da deficit proračuna iduće godine dosegne 1,95 posto BDP-a, piše u utorak dnevne novine La Repubblica. Ranije je EK odbio prihvatiti nacrt proračuna koji je predložila vlada u Rimu, a u kojem je manjak u riznici s ovogodišnjih 1,8 posto trebao skočiti na 2,4 posto BDP-a. Većom proračunskom potrošnjom trebalo je financirati obećanja desne Lige i populističkog Pokreta pet zvijezda, poput univerzalnog dohotka za nekoliko milijuna siromašnih Talijana. Bruxelles je uzvratio kako će takvo povećanje predstavljati kršenje ranijih obveza i neće smanjiti golemi talijanski javni dug koji je prešao 130 posto vrijednosti gospodarstva.

Prema navodima La Repubblice, snižavanje cilja na 1,95 posto ponajviše je zasluga ministra financija Giovannija Trije koji je “pritiskao” vladu da pristane na deficit ispod dva posto BDP-a kako bi se našao kompromis s Bruxellesom i izbjegao ulazak u proceduru prekomjernog deficita. Suočena s “packama” Europske komisije, vlada u Rimu posljednjih je tjedana pokazivala spremnost na snižavanje ranije postavljenog cilja. Međutim, do sada je bilo nejasno koliko je daleko Rim spreman ići.

Talijanski premijer Giuseppe Conte danas će se sastati sa predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom kako bi pokušao izbjeći ulazak zemlje u proceduru prekomjernog deficita. Ako do toga dođe, Italija će se naći pod daljnjim pritiskom financijskih tržišta što se tiče troškova zaduživanja. Međutim, Bruxelles ima na raspolaganju i sankcije, poput izricanja novčanih kazni i smanjenja iznosa iz europskih fondova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close