Talijanski A2A izlazi iz Elektroprivrede Crne Gore

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2017. u 22:00
Suvlasnik EPCG-a početkom srpnja napušta državne energetsku tvrtku

Izlazak A2A ili dolazak drugog partnera nema veze s izgradnjom drugog bloka TE Pljevlja, tvrdi vlast u C. Gori.

Dragica Sekulić, ministrica ekonomije Crne Gore, najavila je da talijanska kompanija A2A odlazi iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), nakon što im 1. srpnja istekne ugovor, javljaju crnogorski mediji. Talijanska kompanija ima 41,7 posto dionica EPCG-a, a crnogorska vlada 57 posto. Prema ranijim tvrdnjama, ako dođe do prekida partnerstva, Crna Gora bi manjinski paket A2A u EPCG-u otkupila za oko 200 milijuna eura. Nedavno je objavljeno da A2A surađuje s investicijskom bankom Rothschild da bi do kraja godine prodala udjel u Elektroprivredi Crne Gore, a vlada ima pravo prvokupa. 

 

200 milijuna

eura spremna je platiti CG za 41,7% dionica u vlasništvu A2A

Ekološka rekonstrukcija
Prema riječima ministrice Sekulić, važeći aneks ugovora između vlade i A2A daje jasne instrukcije što treba uraditi u takvoj situaciji. Ona kaže da izlazak A2A ili dolazak bilo kojeg strateškog partnera nema nikakve veze s izgradnjom drugog bloka TE Pljevlja, dodajući da će se novi energetski objekt sigurno graditi. "Neupitna je obveza izgradnje drugog bloka, a istovremeno s tim poslom naša je obveza da dovedemo u optimalno stanje ono što već imamo", rekla je Sekulić. Đoko Krivokapić, predsjednik Odbora direktora EPCG-a, rekao je da očekuje kako će se s izgradnjom drugog bloka moći krenuti najranije u rujnu sljedeće godine, dodajući da će EPCG u potpunu ekološku rekonstrukciju prvog bloka TE u sljedećih nekoliko godina uložiti oko 37 milijuna eura.

Čini se da je izgradnja drugog bloka TE Pljevlja bila onaj kamen spoticanja na kojem je palo partnertvo Crne Gore i talijanske kompanije. Poznato je da su se Talijani dugo protivili ulasku u veliki posao s izgradnjom nove termoelektrane, da bi krajem 2014. bilo objavljeno kako je A2A pristala da EPCG bude investitor izgradnje drugog bloka TE Pljevlja pod uvjetom da uloži 49 posto u izgradnju, te da se nađe partner za ostatak investicije. Javnost u Crnoj Gori nije dobro prihvatila ideju o gradnji novog bloka TE Pljevlja. Tako je Mreža za promjene JIE priredila izvještaj o energetskoj učinkovitosti koji je pokazao da u građevinskom sektoru u regiji postoji veliki potencijal za uštedu energije, između 20 i 40 posto. 

Novi partneri
Prema njegovim riječima Garreta Tankosić-Kellyja, i talijanska kompanija A2A, suvlasnik Elektroprivrede CG, smatra da je pogrešno vrijeme za investiranje. U međuvremenu, Škoda Praha izabrala je američku kompaniju General Electric za partnera na projektu izgradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

Komentirajte prvi

New Report

Close