Talijanska središnja banka provjerava knjige zajmova u Unicreditu i Intesi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2013. u 17:50
Thinkstock

Problematični zajmovi 20 talijanskih banaka već se nalaze pod povećalom središnje banke.

Talijanska središnja banka pregledava knjige zajmova dvije vodeće banke u državi, UniCredita i Intese Sanpaolo, kako bi ih potaknula da srede bilance prije pregleda koji Europska središnja banka (ECB) planira provesti u idućoj godini, kazali su u utorak izvori u bankarskim krugovima.

Problematični zajmovi 20 talijanskih banaka već se nalaze pod povećalom središnje banke, no jedan visoko rangirani bankar rekao je kako se očekuje da će najnovije provjere biti fokusirane na uredne a ne na problematične zajmove.

Bankarski analitičar koji je želio ostati anoniman odvojeno je pak kazao da se takvom promjenom fokusa možda želi utvrditi jesu li banke dužnicima opetovano produljivale rokove otplate kako bi izbjegle da određeni krediti budu klasificirani kao problematični.

Problematični su krediti i dalje slaba točka talijanskih banaka s obzirom na dvogodišnju recesiju koja je nanijela velike štete talijanskim kompanijama ovisnim o bankama kao i onima nedovoljno kapitaliziranima.

"Inspekcije fokusirane na kreditne portfelje nedavno su počele u bankama Intesa i UniCredit i trenutno su u tijeku", rekao je jedan bankarski izvor.

Drugi je kazao da je središnju banku na takav potez potaknuo predstojeći pregled kvalitete imovine banaka koji se ECB sprema provesti prije no što za otprilike godinu dana preuzme od nacionalnih regulatora poslove nadzora nad bankama eurozone.

U talijanskoj središnjoj banci, UniCreditu i Intesi Sanpaolo nisu željeli komentirati informaciju o provjerama.

Banca d'Italia pozorno prati Intesu i UniCredit, na koje otpada oko 50 posto ukupne bankovne aktive u zemlji. Stoga su inspekcije u dvije banke zapravo uobičajena pojava.

Komentirajte prvi

New Report

Close