Talijanska modna industrija na udaru poreznih vlasti

Autor: Tomislav Pili , 01. lipanj 2015. u 22:00
Foto: Thinkstock

Modna industrija godinama je koristila podružnice u drugim europskim državama kako bi umanjila prihode i porez.

Nastavlja se rat talijanskih poreznika s industrijom mode, možda i globalno najpoznatijim dijelom talijanske privrede.

Nakon Armanija, Dolce&Gabbane i Prade, posljednji na meti talijanskih poreznika je Bulgari, tvrtka čuvena po svojem luksuznom nakitu i parfemima. Naime, nakon što su se unuci osnivača kompanija, Paolo i Nicola, suočili sa sudskom optužnicom za utaju poreza, počelo se odmotavati klupko koje je počelo otkrivati kako je talijanska modna industrija desetljećima izbjegavala plaćati porez sukladan prihodima. Tužitelji smatraju da je Bulgari između 2006. i 2010. izbjegao plaćanje nekoliko stotina milijuna eura poreza na prihode od tri milijarde eura.

 

120mlrd.

eura godišnje se utaji poreza u Italiji

Za manje uplate u proračun tvrtka se koristila podružnicama u Irskoj, Nizozemskoj i – naravno – Švicarskoj. Istovjetnom praksom koristio se i Armani koji je morao uplatiti 270 milijuna eura neuplaćenog poreza dok se vlasnica Prade, Miuccia, nagodila s poreznicima za 420 milijuna eura. No, poreznicima je postalo jasnije kako se porez izbjegavao nakon prošlomjesečnog uhićenja švicarskog baruna Filippa Dollfusa von Volckersberga kojeg talijansko tužiteljstvo sumnjiči da je čak 40 godina kroz lažne kompanije "sređivao" ukupno 850 milijuna eura nenaplaćenog poreza za talijanske kompanije.

Prema procjenama poreznika, svake godine talijanski proračun izgubi 120 milijardi eura zbog neprijavljenog poreza. No, poreznicin neće lako doskočiti velikim kompanijama, poput Bulgarija, ocjenjuje Tancredi Marino, milanski odvjetnik specijaliziran za poreze. "Mislim da se svi takvi slučajevi s velikim imenima prije bave izbjegavanjem, a ne utajom poreza jer su tvrtke razvile sofisticirane strategije alokacije imovine", kaže za Financial Times Marino.

Komentirajte prvi

New Report

Close