Talijani prodaju tvornicu vode ispod cijene

Autor: Poslovni dnevnik , 05. rujan 2018. u 13:37
Korištenje vode za piće zabranjeno je u Zrenjaninu od 2004. zbog previše arsena/Sanjin Strukić/PIXSELL

Investitori u pogon za pročišćavanje vode odlaze iz Srbije jer već godinu dana čekaju dopuštenje za početak rada.

Investitori tvornice za pročišćavanje pitke vode u Zrenjaninu, u Srbiji, priopćili su da su spremni prodati tvornicu ispod cijene. Izjavili su da trpe veliku štetu zbog toga što pogon ne radi iako je završen prije godinu dana, javlja agencija Beta.

"Tvornicu smo izgradili vlastitim sredstvima i od kredita banke, dok je ranije ugovorena tvornica s njemačkom tvrtkom Wassertechnik trebala građane Zrenjanina stajati 38 milijuna eura", navodi se u priopćenju talijanske kompanije Zilio koja je uložila u tvornicu zajedno sa srpskom tvrtkom Synertech. Tvornica je završena u kolovozu 2017. godine, imala je pravomoćnu građevinsku dozvolu, prošla je tehnički pregled i odobren joj je probni rad.

"Ministarstvo građevinarstva dalo nam je pisano mišljenje da možemo po ugovoru s javno-komunalnim poduzećem ViK Zrenjanin pročišćavati pitku vodu, a Ministarstvo zdravlja odbija poslati inspektora tvrdeći da privatno poduzeće ne može imati bilo kakvog dodira s pitkom vodom", navela je kompanija Zilio. "Ne želimo prodavati tvornicu, nismo je zato financirali i gradili. Želimo raditi, tvornica je spremna za rad od kolovoza 2017. i u nju je ugrađena oprema najpoznatijih svjetskih proizvođača.

S obzirom na nastale probleme, pristali smo prodati tvornicu i ispod cijene pod uvjetom da kupoprodaja bude u dogovorenom i u vrlo kratkom roku. Svakog dana troškovi se gomilaju, a datuma rješenja problema nema na vidiku", naveo je Zilio, dodajući da je kompanija spremna svoja prava braniti na sudu. Od nadležnih je zatražen odgovor kome je u interesu da tvornica za pročišćavanje pitke vode ne proradi i da građani ne piju ispravnu vodu. Gradnja tvornice vode u Zrenjaninu počela je 2015. Voda iz vodovodne mreže zabranjena za piće od 2004. godine zbog previše arsena. 

Komentirajte prvi

New Report

Close