Talijani počinju organski uzgoj lješnjaka u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2015. u 22:00
Talijani žele organsku proizvodnju proširiti na površinu od čak 3000 hektara/Wikipedia

Tvrtka Rigoni di Asiago zakupila je 190 ha.

Snežana Bogosavljević Bošković, srpska ministrica poljoprivrede i zaštite životne sredine i Andrea Rigoni, generalni direktor kompanije Rigoni di Asiago potpisali su u Negotinu ugovor o zakupu 190 hektara zemljišta u državnom vlasništvu.

Na tom zemljištu, za koje će talijanska kompanija inače jedna od najvećih u proizvodnji organske hrane, godišnje plaćati zakup od 65.000 eura, sadit će se lješnjak. Talijani su pri tom tražili zemljište koje nije obrađivano dvadeset godina, budući da će na njemu započeti organsku proizvodnju. To je samo početak jer Talijani žele organsku proizvodnju proširiti na površinu od čak 3000 hektara, pišu Večernje novosti. "U Bugarskoj smo u deset godina investirali 25 milijuna eura. Ovdje za početak zakupljujemo 190 hektara s namjerom da širimo površine", kaže Andrea Rigoni.

"Ne radi se tek o običnom podizanju organskih nasada, već o planu za zaokruživanje procesa proizvodnje i izrada prerađivačkih kapaciteta. Cilj je da se organski proizvodi porijeklom iz Srbije plasiraju ne samo na domaće, već i na europsko i svjetsko tržište. Ovo je važno i za naše poljoprivrednike iz Negotina, Bora i Timočke Krajine da se uključe i uspostave dobru suradnju i kooperaciju s talijanskom kompanijom, jer će tako poboljšati kvalitet svoje proizvodnje i osigurati zajamčen plasman svojih proizvoda", rekla je ministrica Bogosavljević Bošković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close