Talijani i Rusi zajedno do crnogorskog plina

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2013. u 22:00
Dosad su 24 kompanije pokazale interes za eksploataciju crnogorskog plina

ENI i Novatek potpisali memorandum o suradnji.

Ruska kompanija Novatek razmatra mogućnost suradnje s talijanskom kompanijom ENI u ekploataciji nalazišta plina u Crnoj Gori, pišu crnogorske Vijesti, navodeći ruski dnevnik Kommersant.

Dvije kompanije su o tome potpisale memorandum krajem studenoga, a ovo je, kako se navodi, promjena poslovne strategije jer su prije tog potpisa ENI i Novatek kao konkurenti sudjelovali u podjeli nalazišta u istočnom Sredozemlju. Valerij Nesterov, stručnjak Sberbanke koja prati rusku naftnu industriju, pretpostavlja da crnogorsko nalazište može biti perspektivno za eksploataciju plina, s obzirom na već otkrivena nalazista nafte i plina u istočnom Sredozemlju.

Nesterov ipak ističe da otkriće plina vjerovatno neće biti veliko jer je Crna Gora daleko od glavne zone eksploatacije, ali dodaje da je velika prednost blizina Crne Gore tržištima u južnoj Europi. Podgorica je tek 2011. donijela odluku za eksploataciju nalazišta plina privuče strane ulagače.Crne Gore je ljetos objavila dodjelu licencija za istraživanje, a krajnji rok za podnošenje prijava je 28. veljače 2014. godine. Zanimanje za istraživanja nafte i plina u Crnoj Gori dosad su pokazale 24 značajne kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close