Talijani dio Cimosa prodaju Turcima: Odvaja se dio koparske tvrtke koji proizvodi za BMW, Audi, Aston Martin…

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2018. u 12:53
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Prema dostupnim podacima, prodaje se samo proizvodni program kinematike, ali ne i nekretnine u kojem se odvija.

Cimos Kinematika Kopar, novo poduzeće grupacije Cimos, prema neslužbenim navodima slovenskih medija prelazi u vlasništvo jedne turske tvrtke. Ljubljanski Dnevnik prenosi da su talijanski vlasnici Cimosa krajem prošle godine osnovali tvrtku Cimos Kinematika, u koju su prerasporedili oko 200 radnika. Sada je prodaju, a kao mogući kupac spominje se turska tvrtka Toksan Otomotiv, u sklopu Küçükoglu Holdinga, koja također surađuje s automobilskom industrijom, piše Glas Istre.

Proizvodni program kinematike izdvojen je i prebačen u novoosnovanu tvrtku kći kao jedan od mogućih modela racionalizacije poslovanja za kojim se inače poseže kada je posrijedi djelatnost koja je sekundarna za osnovnu tvrtku, pa se ona onda iz nje izdvaja i posluje kao samostalna tvrtka. Kupoprodajni proces trajao je više mjeseci i sada se navodno privodi kraju.       

Nekretnine ostaju

Prema dostupnim podacima, prodaje se samo proizvodni program kinematike, ali ne i nekretnine u kojem se odvija. Pretpostavka je da će se prostor dati u zakup. Pored kinematike, kojoj su se smanjile narudžbe, grupacija Cimos ima još dva proizvodna programa, turbopuhala kojima se svrstava u sam svjetski vrh i proizvodnju pogonskih sustava.

Tragom informacije u slovenskim medijima istražili smo o čemu se radi. Naši izvori tvrde da je kinematika zapravo Cimosova Tvornica Kopar koja proizvodi pedalne sklopove i ručne kočnice te još neke druge dijelove za poznate proizvođače automobila kao što su BMW, Audi, Aston Martin…

Poznavatelji prilika mišljenja su da je prodaja tvrtke kćeri veliki korak unazad za grupaciju Cimos, koja je na tom proizvodnom programu kinematike zaslužila status razvojnog dobavljača, što znači da dobavlja direktno na liniju montaže, bez posrednika. No to, također kažu, ne bi trebalo imati nikakvog utjecaja na poslovanje hrvatskog dijela Cimosa, odnosno na Cimosove tvornice u Buzetu, Roču i Labinu.       

Komentirajte prvi

New Report

Close