Tako to rade Slovenci: I nakon ovrhe na računu mora ostati 602 eura

Autor: Poslovni.hr/H , 09. srpanj 2015. u 16:45
Slavko Midzor/PIXSELL

Sa zakonskim prijedlogom vlade, čiji je cilj zaštita socijalno osjetljivih slojeva, složile su se sve zastupničke skupine.

Dužnicima kojima u Sloveniji prijeti sudska naplata potraživanja morat će i nakon ovrhe na računu ostati 602 eura, što je iznos zakonski zajamčene minimalne mjesečne plaće, predviđa novi zakon o ovrhi koji je u četvrtak prihvatio slovenski parlament.

Sa zakonskim prijedlogom vlade, čiji je cilj zaštita socijalno osjetljivih slojeva, složile su se sve zastupničke skupine.

Ministar pravosuđa Goran Klemenčič kazao je da je takvo zakonsko rješenje na tragu načela socijalne države jer bolje nego do sada rješava pitanje osobnog dostojanstva i sigurnosti, što je i programski cilj sadašnje vlade. Banke svojim klijentima koji se nađu u ovrhi, a imaju minimalne prihode, više neće smjeti obračunavati troškove ovršnog postupka.

Novi zakon onemogućuje ovrhe minimalne neto plaće, a među primanja koja se ne mogu ovršiti ubraja i socijalne transfere, odnosno iznose pomoći i obiteljskih dodataka.

Desecima tisuća Slovenaca zbog neplaćenih računa prijete ovrhe, a samo na područja grada Maribora godišnje se podnese skoro dvije tisuća zahtjeva za ovrhu zbog neplaćenih komunalnih računa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

602 EUR-a

New Report

Close