Tajni pregovori o TTIP-u više će koristi donijeti SAD-u nego EU

Autor: Poslovni dnevnik , 20. srpanj 2014. u 22:00
Mnogi u EU se boje prevelikih ustupaka SAD-u

Organizacije za zaštitu potrošača i životnog okoliša tvrde kako Amerikanci sporazumom žele omogućiti uvoz GMO-a u Europsku uniju.

Sporazum o transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije za Uniju prilično je sporan, ne samo zato što je sadržaj pregovora nedostupan javnosti, a primjedbe o netransparentnosti iznio je i Jean Claude Juncker, novi predsjednik EK.

Usto, mnogo je gospodarskih stručnjaka koji tvrde kako bi stvaranje takvog "partnerstva" više koristilo SAD-a nego EU i kako je to pokušaj Washingtona da pomoću pristupa tržištu EU oporavi svoje gospodarstvo, piše Deutsche Welle.Prema podacima zaklade Bertelsmann, gospodarski učinak TTIP zapravo bi bio prilično skroman. Prosječan dodatni gospodarski rast u EU u razdoblju od 15 godina svake bi godine iznosio samo 0,034% BDP-a, a u SAD 0,028 posto. Sporazum zagovornici hvale i kao način da se otvore radna mjesta, ali i tu su prognoze veoma oprezne. Procjene novih radnih mjesta sežu od 13.000 koliko računa zaklada Bertelsmann do samo 1800 godišnje koliko procjenjuje institut za ekonomska istraživanja Ifo.

 

13tisuća

novih radnih mjesta najviša je procjena učinka TTIP-a

Glavna područja koje bi trebao obuhvatiti sporazum nesmetan su međusobni pristup tržištu, dakle ukidanje svih carina, stvaranje globalnih pravila trgovine i suradnja u regulaciji tržišta. To obuhvaća i vrlo važno područje ujednačavanje standarda u pitanjima životnog okoliša i pravila o zaštiti ljudskog zdravlja i što smiju sadržavati prehrambene namirnice.Organizacije za zaštitu potrošača i životnog okoliša tvrde kako Amerikanci sporazumom žele omogućiti uvoz genetski manipuliranih organizama u EU i otvaranje europskog tržišta za prehrambene proizvode koji su sačinjeni od tih organizama. Nevladine udruge upozoravaju da je Bruxelles sklon prihvatiti zahtjev Washingtona da se takve namirnice prodaju bez odgovarajućih oznaka na proizvodima.

Vlada bojazan da će biti i drugih ustupaka američkoj industriji. Na primjer da će u EU na velika vrata ući živežne namirnice obrađene kemijskim postupcima koje su u EU zabranjene. "Ujednačavanje standarda" u takvim slučajevima se zapravo svodi na odricanje od pravila koja vrijede u Europskoj uniji u korist američkih jer Europljani, osobito kad je riječ o prehrambenim namirnicama, u pravilu imaju strože propise nego SAD. Unatoč tome, predstavnici EU redovito ponavljaju kako "visoki standardi koji vrijede u Europskoj uniji ne mogu biti dovedeni u pitanje ili ne mogu biti predmet pregovora". 

Dodatni sporazum još opasniji

Zaštita spornih investicija

Sporazum koji bi trebao biti zaključen zajedno s TTIP-om odnosi se na zaštitu investicija. Taj sporazum kompanijama jamči da se više neće mijenjati dogovoreni standardi, norme ili zakoni nakon što je sporazum zaključen. Drugim riječima, ako se propisi promijene, investitor može tužiti državu koja je usvojila nove zakone i propise koje onda možda ograničavaju dobit američkog investitora. Konkretno, ako se u sporazumu predvidi i u Europi eksploatacija zemnog plina upitnom metodom hidrauličkog frakturiranja i ako američki partner uloži novac u taj posao, niti jedna država naknadno ne smije zabraniti takav postupak vađenja plina pod prijetnjom tužbe Amerikanaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close