Svjetsko tržište dronova u 10 godina će se utrostručiti

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2019. u 21:59
Tržištem dominiraju kineski proizvođači/REUTERS

Samo ove godine bit će prodano bespilotnih letjelica za 4,9 milijardi dolara, a do 2029. za 14,3 milijardi dolara.

Svjetsko tržište dronova za civilne namjene, na kojem dominiraju kineski proizvođači, utrostručit će se u sljedećih 10 godina, na 14,3 milijarde dolara, prema istraživanju objavljenom u srijedu, dok američki dužnosnici upozoravaju na sigurnosne rizike.

Procjenjuje se da će tržište ove godine dosegnuti vrijednost od 4,9 milijardi dolara, a u idućim godinama poduprijet će ga postupno otvaranje američkog zračnog prostora i pojačana upotreba u komercijalnim industrijama, navodi se u studiji kompanije za analize u zrakoplovstvu Teal Group.

Vodeći su tržišni segment za bespilotne letjelice, pokazuje studija, inspekcije u industriji, najviše u građevinarstvu, energetici i rudarstvu. U tim se sektorima bespilotne letjelice koriste, između ostalog, za snimanje pogona, rudnika i dalekovoda.

Na drugom je mjestu poljoprivreda, gdje se letjelice koriste za prskanje usjeva i analizu polja. Objava izvješća vremenski se poklopila s pojačanim bojaznima američkih vlasti i kompanija za sigurnost, budući da bi Peking preko bespilotnih letjelica, proizvedenih u Kini, mogao doći do osjetljivih podataka i snimki.

Kineski proizvođači opskrbljuju tri četvrtine svjetskog komercijalnog i potrošačkog tržišta, izjavio je autor studije Phil Finnegan iz Teal Grupa.

U svibnju je američko ministarstvo domovinske sigurnosti upozorilo domaće kompanije da bespilotne letjelice proizvedene u Kini predstavljaju rizik za njihove podatke. Američka vojska od 2017. ne koristiti DJI-ove dronove. 

Komentirajte prvi

New Report

Close