Svjetski lider Agro Sevilla želi uzgajati masline u Hercegovini

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2016. u 22:00
Maslinarstvo u Hercegovini posljednjih godina doživljava pravi procvat/FOTOLIA

Za masline je najpogodnije zemljište u Mostaru te u Čapljini, Stocu, Ravnom, Neumu i Čitluku.

Predstavnici svjetskog lidera u proizvodnje maslina, kompanije Agro Sevilla iz Španjolske posjetili su Mostar gdje su razgovarali s predstavnicima vlasti i stručnjacima o mogućnosti sadnje maslina na području Hercegovine.

Sa španjolskim izaslanstvom, koje je predvodio predsjednik kompanije Agro Sevilla Gabriel Redondo, sastanak su održali gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanskog kantona Donko Jović te dekani dva poljoprivredna fakulteta u Mostaru, Danijela Petrović i Ahmed Džumhur. Posjet Mostaru uslijedio je nakon boravka gradonačelnika Bešlića u sjedištu španjolske kompanije prije nekoliko godina, kada se rodila ideja da im se, kada je riječ o maslinarstvu, predstave mogućnosti Mostara i Hercegovine. 

 

1,5tisuća

hektara u Hercegovini pogodno je za uzgoj maslina

Visoka kakvoća ploda
"Cilj je prije svega potaknuti mlade ljude da se bave maslinarstvom, a da bi to uspjeli angažirali smo i znanstvenu zajednicu kojoj će španjolski stručnjaci prenijeti svoja iskustva i znanje koje imaju. Ovdje imamo spoj znanosti, interesa i izvrsne organizacije i to želimo prenijeti na naša područja. Nama nije cilj da Španjolci, koji su spremni ulagati ovdje, da oni to i rade, nama je cilj prvenstveno da njihovo znanje i iskustvo prenesemo ovdje i da naše ljude zaposlimo", rekao je Bešlić.  

Gosti iz Španjolske posjetit će cijelu Hercegovinu kako bi vidjeli i ispitali gdje bi se mogle saditi masline, a prema riječima Gabriela Redondoma, ova regija ima taj potencijal jer posjeduje potrebnu klimu, zemlju i vodu. "Sadnja masline projekt je koji zahtjeva više vremena i koji ima veliku vrijednost i bogatstvo, ali ja se nadam da će se u nekoj bliskoj budućnosti početi s realizacijom uzgoja na ovom području", rekao je Redondo. Ministar Jović objasnio je kako Hercegovačko-neretvanski kanton ima pogodno tlo, ali i da je pionir u sadnji maslina u BiH jer se time bavi tek posljednjih 20-ak godina. "Mi nemamo nekih velikih površina da bi se mogli pohvaliti, ali kada je u pitanju proizvodnja maslina imamo takve kriterije da je kakvoća izuzetno visoka. Suradnja sa Španjolcima bi se mogla pretvoriti u jedan povijesni dogovor. Volja postoji s obje strane i nadamo se kako ćemo uskoro nešto konkretno uraditi", istaknuo je ministar Jović.

Na pitanje koje su potencijalne površine na području Hercegovine za sadnju maslina, ministar Jović je rekao kako se razmatra oko 1500 hektara potencijalnih površina poljoprivrednog zemljišta, a riječ je o Gradu Mostaru te općinama Čapljina, Stolac i Ravno, a prema njegovim riječima, potencijala ima i u Neumu i Čitluku.

Velika potražnja za uljem
Inače, maslinarstvo u Hercegovini posljednjih godina doživljava pravi procvat ponajviše zahvaljujući pojedincima koji su tu poljoprivrednu granu podigli na zavidnu razinu. Uzgoj maslina postao je trend i posao od kojeg se u Hercegovini može pristojno živjeti. Maslinari ističu da nemaju problema s prodajom ulja jer je potražnja takva da je ne bi mogla pokriti ni dvostruko veća proizvodnja. Cijena maslinovog ulja kreće se od 20 do 30 maraka po litri, a u Tasovčićima kod Čapljine radi uljara za proizvodnju maslinovog ulja.

Suvremena tehnologija

Za proizvodnju ulja najvažniji zdrav plod
Za proizvodnju kvalitetnog maslinovog ulja najvažniji je zdrav plod, odnosno rana, zelena berba koja je jamstvo kvalitetnog ulja. Proces proizvodnje ulja danas je mnogo jednostavniji i suvremeniji u odnosu na prijašnje razdoblje, kada se plod brao i danima čuvao do samog procesa prerade što je negativno utjecalo na kakvoću ulja. Rana berba, brz prijevoz masline do uljara i suvremena tehnologija hladnog pogona u preradi ploda osigurali su brži i lakši način proizvodnje ulja.

Komentirajte prvi

New Report

Close