Svjetske burze porasle nakon dobrih gospodarskih pokazatelja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. kolovoz 2014. u 10:32
Thinkstock

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima i nadi ulagača da će Europska središnja banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima i nadi ulagača da će Europska središnja banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 0,6 posto, na 17.098 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,7 posto, na 2.003 boda, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 4.580 bodova. To je već četvrti tjedan zaredom kako ti indeksi rastu.

Proboj S&P 500 indeksa prvi puta u povijesti iznad razine od 2.000 bodova potaknuli su brojni makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

„S&P 500 indeks ovoga je tjedna dosegnuo i trgovanje završio iznad ključnih 2.000 bodova, čime je s tržišta uklonjena velika psihološka prepreka. Većina makroekonomskih pokazatelja bila je pozitivna, što je ulagačima dalo potvrdu za optimizam“, kaže Andre Bakhos, direktor u tvrtki Janlyn Capital.

Prema drugoj procjeni, američki bruto domaći proizvod porastao je u drugom tromjesečju 4,2 posto, više u odnosu na prvu procjenu od 4 posto. Time je uvelike nadmašen pad gospodarstva u prvom tromjesečju od 2,1 posto, pa većina analitičara očekuje rast BDP-a u cijeloj ovoj godini od oko 2 posto.

Dobro je počeo i treći kvartal. Narudžbe za trajne proizvode skočile su u srpnju rekordnih 22,6 posto, dok je indeks povjerenja potrošača u kolovozu dosegnuo najvišu razinu još od 2007. godine.

„Premda su podaci o narudžbama ponešto iskrivljeni zbog jednokratnog snažnog rasta inozemnih narudžbi za zrakoplove, cjelokupna slika je pozitivna. Pokazuje da se gospodarstvo oporavlja i da su izgledi dobri“, kaže Jeff Kravetz, direktor u U.S. Bank Wealth Management.

Uz to, prodaja kuća dosegnula je u srpnju najvišu razinu u 11 mjeseci, što ukazuje na jačanje tržišta nekretnina, dok prošlotjedni daljnji pad broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima ukazuje na nastavak oporavka tržišta rada.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će Europska središnja banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi suzbila deflacijske pritiske u eurozoni i potaknula rast gospodarstva tog bloka.

Ipak, trgovalo se oprezno kako zbog rekordnih razina cijena dionica, tako i zbog geopolitičkih napetosti, posebice u Ukrajini. Na američkim je burzama vlasnika dnevno mijenjalo samo oko 4 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,3 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,6 posto, na 6.819 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,4 posto, na 9.470 bodova, a pariški CAC 3 posto, na 4.381 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,7 posto, na 15.424 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close